İzmir'i Yunan askerlerinin işgal ettiği dönemde Türk direnişini başlatan, ilk kurşunu atarak milli mücadelenin sembol isimleri arasında yer alan Gazeteci Hasan Tahsin'in şehit edilişinin 100'üncü yılında, tarihçi, yazar Yaşar Aksoy çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aksoy, "Gıyabi mezarı İstanbul Bülbülderesi Mezarlığı'nda olan Hasan Tahsin'in mezarı Konak Varyant'ta, eski adıyla 'Maşatlık' olarak bilinen tepenin eteklerinde. Orada açılan toplu mezarda" dedi.
'ÖLÜSÜNÜ BEKLETTİLER'
Gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin'in 15 Mayıs 1919'da İzmir Kordonboyu'ndan çıkartma yapan işgalci Yunan askerlerine kurşun ve bomba attığını ifade eden Aksoy, Hasan Tahsin'in sonrasında karşı ateşle vurulup süngülenerek şehit edildiğini söyledi. Hasan Tahsin'in cansız bedeninin 3 gün Pasaport ile Konak arasındaki deniz kıyısı yakınında, öldürülen yüzlerce kişi ile bekletildiğini ifade eden Aksoy, "Yüzlerce ölünün bulunduğu alanda cesedi Türk Askeri Osmanlı raporlarına giren ve yabancı gözlemciler tarafından da teşhis edilen Hukuku Beşer Gazetesi'nin başyazarı gazeteci Hasan Tahsin de vardı. Cesedinin bulunduğu yer deniz kıyısı" dedi.
LORD BUXTON'A YOLLANDI
Aksoy, "Hatta ölüsünün fotoğrafı İngiliz gizli servisi tarafından İngiltere'deki Lord Buxton'a da gönderildi. Hasan Tahsin geçmişte Buxton Kardeşlere Bükreş'te bir suikast yapmıştı. Lord Buxton hapishanede ziyaret ettiği Hasan Tahsin ile çok iyi bir arkadaş olmuştu. O fotoğraf Lord Buxton'ın arşivinde de mevcut" diye konuştu.
FİLMİ ÇEKİLECEKTİ
Yılmaz Güney'in Adana'daki hapishane yıllarında kendisine mektupla ulaşarak Hasan Tahsin'in filmini çekmek istediğini ve senaryo yazması için teklifte bulunduğunu dile getiren Aksoy, "Demokrat İzmir Gazetesi'nde ve Yeni Asır'da çalışırken Hasan Tahsin ile ilgili yazılar yazıyordum. Sanırım bunları görmüşlerdi. 400 sayfalık yazı gönderdim. Senaryoyu beğendiğine dair mektup da gönderdi ama hapishaneden kaçıp Paris'te öldü" dedi.
ONU YUNANLILAR GÖMDÜ!
Yaşar Aksoy, "Hasan Tahsin diğer ölenler gibi tek bir mezara gömülmedi. Hepsi topluca Konak Varyant'taki Astsubay Orduevi'nin alt kısmına yani eski adı ile 'Maşatlık' denilen tepenin etiklerine açılan toplu mezara gömüldü. Peki neden? Osmanlı Belediyesi gömmedi, Müslüman kabristancılar gömmedi. Yangından mal kaçıran Yunanlılar gömdü. Yunanlılar da şuraya, şu mezarın yanına gömüldü diye vesika bırakmışlar. Hasan Tahsin şu an birçok şehit Müslümanla birlikte uyuyor. Mezarı nokta olarak tam burasıdır, kabristanı burası diye bilinmese de ben gocunmuyorum. Çünkü o şimdi vatanın koca bağrında ve kalplerimizde yatıyor" dedi. Aksoy, orduevinin alt kısmındaki bu alana Hasan Tahsin'in anısına bir tabela dikilmesinin yerinde bir karar olacağını sözlerine ekledi.
VEDİA İLE EVLENMEDİ
Aksoy, Hasan Tahsin'in Selanik'ten aile dostu Vedia Hanım ile 3 kez nişanlanıp, "Kendimi vatan için feda edeceğim. Sen dul kalacaksın, sana kıyamam" diyerek ayrıldığına da söyledi.