Türkiye-İspanya işbirliği ile tamamlanan ve İspanya'nın Uçak Gemisi Juan Carlos-1 ile benzerlikler gösteren ilk uçak gemimiz Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG ANADOLU denizlere 2022 yılında açılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin günümüz değişen ihtiyaçlarına göre sağlam bir platform oluşturan bu gemide harp zamanında yeni nesil taktik savaş uçaklarının inebileceği bir güverteye ve tam zamanlı operasyonunu yapabilecek altyapıya sahip. Ayrıca milli gururumuz ATAK helikopteri ve SİHA-TİHA insansız hava araçları da dahil olmak üzere, çeşitli tip ve boyutlarda hava unsurlarının ağır deniz ve hava koşullarında dahi tam kapasite operasyonlarını yapabileceği bir platform.
'DAHA BÜYÜĞÜNÜ YAPALIM'
Barış zamanında ise bu gemi, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyat imkanı sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanhcez ile savunma sanayisinde müthiş gelişmelere yol açacak
görüşmeler yaptı. Görüşme sonrası Erdoğan'ın, "İspanya ile birlikte ANADOLU uçak gemisini yaptık ve denize indirdik. Biz inşallah bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz" ifadesi çok dikkat çekti. Türkiye'nin büyük bir uçak gemisi ihtiyacı var. Büyük uçak gemisi öncesinde Türk donanması kendini güçlendiriyor. 2030-TÜRK DENİZ STRATEJİSİ'ne göre, Hava savunma fırkateynleri ya da destroyerleri, denizaltı savunma fırkateynleri, atom denizaltıları projeleri yürütülüyor. TCG Anadolu 2020'nin Şubat ayında denize indirilmişti. Geminin şu anda deniz testleri sürüyor. TCG Anadolu, bu testlerin ardından gelecek yıl Akdeniz'de olacak.
'MEGA GEMİ' TEKLİFİ GELDİ
TCG Anadolu, TSK envanterinde yer alan en büyük deniz platformu unvanını alacak. İspanya'nın önde gelen El Pais gazetesinde, İspanya- Türkiye işbirliği analiz edildi. "Türkiye, İspanya'ya bir 'mega uçak gemisi' ve yeni denizaltılar inşa etmek için işbirliği teklif ediyor" başlığı ve Miguel Gonzalez imzasıyla çıkan haberde, İspanya ve Türkiye arasında artırılacak savunma sanayii işbirliğine vurgu yapıldı: "Türkiye, İspanyol Navantia tarafından tasarlanan ve 2022'nin ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi beklenen bir amfibi hücum gemisi (TCG Anadolu) inşa etti. İspanyol kamu tersanesi ile yapılan sözleşmede ikinci bir gemi inşa etme seçeneği de var. Ancak ilkinden daha büyük bir uçak gemisi yapımı gündeme geldi. Erdoğan bunu istediğini toplantıda açıkça belirtti" denildi.
DENİZALTILAR DA 2030'DA
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) firmasıyla bir anlaşma yapmış ve bu kapsamda U-214 AIP tipi 6 adet Reis Sınıfı denizaltının üretilmesi planlanmıştı. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (Air Independent Propulsion/ AIP ) denizaltılarda sessiz sürüş, gelişmiş torpido ve güdümlü füze sistemleri bulunacak. Denizaltıların ana tankları Gölcük Tersanesi'nde üretilecek. Denizaltı programına ait tüm elektronik aksam ve sensörler Aselsan tarafından geliştirilirken, askeri yazılımlarsa Havelsan tarafından kodlanıyor.
SONUÇ
BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Türk Deniz Kuvvetleri'ni adım adım ilerletiyor. Son nesil uçak gemileri ve denizaltıları birer birer Akdeniz'e çıkıyor. MAVİ VATAN DEMİR AĞLARLA ÖRÜLÜYOR. BARBAROS'UN TORUNLARI YENİDEN AKDENİZ'DE BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE BAYRAĞINI DALGALANDIRIYOR