YENİ tip korona virüsün (Kovid-19) Omicron varyantının bazı Afrika ülkelerinde görülmesi sonrası dünya Afrika ülkelerine kapılarını kapatmaya başladı. İlk olarak 25 Kasım'da Afrika ülkelerinden Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana'da tespit edilen yeni varyant sonrası birçok ülke tedbirler uygulamaya geçti. Hükümetler tarafından alınan tedbirler kapsamında 7 Afrika ülkesine seyahat kısıtlamaları getirildi.
Seyahat kısıtlamaları uygulanan Afrika ülkeleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana, Esvatini, Malavi, Mozambik, Namibya ve Zimbabve bulunuyor. Avrupa Birliği de ülkelerden uçuşları durduracağını açıkladı. AB kararı sonrası ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Japonya, İsrail, Hindistan, Avustralya, Hollanda, Filipinler, İtalya, Malta, Pakistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, bu 7 Afrika ülkesine seyahat kısıtlamaları getirdi. Türkiye de Botsvana, Güney Afrika, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den seyahatlere izin verilmeyeceğini duyurdu.
DÜNYA SAGLIK ÖRGÜTÜ: YAYILIM HIZI YÜKSEK
DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere Omicron varyantı konusunda bilgilendirme metni yayınladı. Metinde, "Omicron'un küresel düzeyde daha fazla yayılma potansiyeli yüksektir" denildi. DSÖ'nün yayınladığı bilgilendirme metninde, Omicron'un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun altı çizilerek, bağışıklık sisteminden kaçma ve yüksek seviyede bulaşıcı olabilme potansiyelinin endişe verici olduğu aktarıldı.
JAPONYA TAMAMEN KAPANIYOR
JAPONYA'DA hükümet Covid- 19'un daha bulaşıcı olduğu düşünülen Omicron mutasyonu nedeniyle tüm yabancı uyruklu ziyaretçilere ülke sınırlarını kapatma kararı aldı. Giriş yasağının ülkede oturma izni bulunan yabancı uyruklu kişileri ise kapsamayacağı öğrenildi.
SENER: YENİ VARYANTA KARSI TURKOVAC
SAĞLIK Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, BionTech aşısının uyardığı Spike proteininin "Omicron" varyantıyla değişime uğradığının tespit edildiğini bu nedenle yeni varyanta karşı inaktif aşıların daha yüksek bir koruma yelpazesi sunabileceğinin tahmin edildiğini belirtti. Prof. Dr. Şener, "Bizim ülkemizde uygulanan inaktif aşılar Sinovac ve TURKOVAC'ın bu açıdan bir avantajı olabilir. İnaktif aşıların sadece Spike proteini değil M ve N proteinlerine karşı da antikor oluşumunu tetiklediği ve uyardığı için özellikle bu ve benzeri varyantlara karşı koruma yelpazesinde keskinlik ve üstünlük sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
UMRE SARTLARI DA DEGİSTİ
ARABİSTAN, umre için gelecek yabancıların ülkeye giriş şartlarını açıkladı. Yapılan son açıklamada, 18 farklı ülkeden umre için gelenlere aşılarını yaptırmış dahi olsalar ülkeye giriş yasağı getirildiği belirtildi. Kabe-İ Muazzama'yı ziyaret etmek isteyenler için kısıtlamalar da güncellendi. Açıklamada, Suudi Arabistan tarafından tanınan aşıları yaptıranlar karantina girmezken, Suudi Arabistan tarafından onaylanmayan ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tanınan aşıları yaptıranlar 3 gün karantinada kalacak. Karantinasını tamamlayanlardan negatif sonuçlu PCR testi istenecek.