"Küresel sistemin en güçlü silahı kültürdür"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Sanat Ödülleri’ni sahiplerine takdim etti. Törende konuşan Erdoğan, “Günümüzde küresel sistemi yönetenlerin en güçlü silahları kültür araçlarıdır. Yumuşak güç olarak tarif ettiğimiz bu araçlar çok daha etkilidir” dedi
- Gündem
- Giriş Tarihi: 22 Aralık 2021
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle sahiplerine verildi. Başkan Erdoğan, burada yaptığı konuşmanın başında geçtiğimiz haftalarda yaşamını yitiren Teoman Duralı'yı andı. "Bugün ödül vereceğimiz insanlarımız arasında Teroman Duralı hocamız da bulunuyordu" diyen Erdoğan, "Maalesef kendisini iki hafta önce ebediyete uğurladık. Ülkemizin son dönemde yetiştirdiği en önemli fikir adamları arasında yer alıyordu. Hayatı öğrenme aşkıyla geçen hocamızı bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. Hocamızı Zonguldak Filyos bölgesinde kavşak düzenlemesi, tünellerin olduğu bölgeye de ismini vermek suretiyle yaşatacağız" dedi.
HEPSİNİ TEK TEK ONORE ETTİ
İdil Biret'in eğitiminden icrasına kadar müzik hayatının her bir safhası hayranlık duyulacak başarılarla doludur. Alev Ebuziyya seramik sanatının en önemli temsilcileri arasındadır. Cüneyt Arkın'ı anlatmaya gerek var mı bilmiyorum. Hepimizin kahramanı bu sanatçımızın Türk sinemasının bugünlere ulaşmasında çok büyük katkısı vardır. Tarihi filmlerdeki başarısını asla unutmayacağımız Cüneyt Arkın'ı da tebrik ediyoruz. Hayatın her alanında kaligrafi sanatının ür��nleri ile karşılaşmak mümkündür. Ethem Çalışkan bu kadim sanatın günümüzdeki en büyük üstatları arasında yer almaktadır. Gürbüz Azak, gazeteci, yazar, çizer sıfatları ile başladığı çalışmalarını İstanbul'da sürdürmüş bir değerimizdir.
Sahaflık yok etme tehdidi ile yüz yüze olan basılı eserleri yeniden hayata döndüren güvenli limanlardır. Sahaflık denince ilk akla gelen yer İstanbul Sahaflar Çarşısı'dır. En önemli simalarından biri de 60 yıldır bu işe gönül veren İbrahim Manav'dır. Bu yılki vefa ödülümüzü yakın tarihimizin en çok etkilen isimlerden biri olarak gördüğüm Kemal Tahir'e veriyoruz. Kendisi birçok aydınımıza ilham kaynağı olmuştur. 'Türkiye'nin ruhunu arayan adam' deni- denilecek derinlikte çalışmalara imza atmıştır. Kendisini rahmetle yad ediyoruz" diye konuştu.
'TEKNOLOJİ DOLDURAMAZ'
Günümüzde küresel sistemi yönetenlerin en güçlü silahlarının kültür araçları olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, "Yumuşak güç olarak tarif ettiğimiz bu araçlar çok daha etkilidir. Günümüzde bir de teknoloji destekli enstrümanlar eklenmiştir. Ne kadar çok kişiyi bünyesinde eritirse eritsin bu araçlar hala geleneksel kültürün insanda bıraktığı etkinin çok uzağındadır. İnsanın ruhundan süzülen eserlerin yerini dolduramaz. Bir bilgisayara gerekli yazılımı yüklediğinizde bir roman da yazdırabilirsiniz ama bu asla bir insanın ürettiği bir eser olamaz.
Ortaya çıkan ürün koda göre çalışan sistemin ufku kadardır. 2023 hedeflerimiz daha çok maddi kalkınma unsurlarından oluşuyordu, inşallah kültür ve eğitim vizyonumuz olacak. Kültür sanatın da bir maddi alt yapısı vardır. 2053 vizyonumuzun ana taşıyıcısı eğitim ve kültür olacaktır. Ankara'daki CSO binası gibi, İstanbul'daki AKM gibi nice eseri yaptık. İnşallah çok kısa bir zaman içinde tarihi Rami Kışlası'nı da bu tür eserler içinde bitiriyoruz. Bunları da önümüzde çıkarılan nice engellere rağmen hayata geçirdik. Kültür faaliyetlerimizde biri de televizyon dizileridir. Eskiden televizyonlarımız yabancıların işgali altındaydı. Şimdi bizim dizilerimiz 150'ye yakın ülkeye ihraç ediliyor. ABD'den sonra en çok dizi ihraç eden ülkeyiz. İnşallah bu güzel iklimi güçlendirerek devam edeceğiz" dedi. Başkan Erdoğan, ardından sırasıyla ödülleri takdim etti.
ISTE ÖDÜL ALAN ISIMLE
BİLİM Kültür: Teoman Duralı
MÜZİK: İdil Biret
GÖRSEL Sanatlar: Alev Ebuziyya
SİNEMA: Cüneyt Arkın
EDEBİYAT: Gürbüz Azak
KALİGRAFİ: Ethem Çalışkan
SAHAFLIK: İbrahim Manav
VEFA Ödülü: Kemal Tahir