Türkiye-İngiltere hattında sıcak gelişmeler
AB’den ayrılan, Türkiye ile derinlikli ticaret anlaşması yapan İngiltere, diğer AB üyelerinden farklı duruşlar sergilemeye başladı. Barış Pınarı harekâtından sonra Fransa ve Almanya, Türkiye’ye silah satışlarını durdururken, İngiltere silah tedarikini sürdürdü ve diğer ülkeler gibi Türkiye’yi eleştirmedi. Konuk yazar Bülent Erandaç yazdı
- Gündem
- Giriş Tarihi: 27 Aralık 2021
Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra İngiltere Türkiye ile bir ticaret anlaşması gerçekleştirdi. Bu dikkat çeken gelişmenin arka planında İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi iken Türkiye ilgisi ve sempatisi ile tanınan Richard Moore'un Kraliçe Elizabeth tarafından dünyanın en güçlü istihbarat servisi İNGİLİZ MI6'nın başkanlığına getirilmesi vardı. Böylece Ankara ile Londra arasında daha güçlü bağlar kurulmaya başlandı. O günden bu yana Birleşik Krallık'ın AB harici geleneksel müttefiklerine döndüğü bu süreçte Türkiye öne çıktı. AB'yi bir kenara iten ticaret anlaşmasını Türkiye'nin AB ile yaptığı 1995 tarihli Gümrük Birliği anlaşmasından beri yapılmış en önemli ticaret anlaşması olarak niteleyen Başkan Erdoğan, "İnşallah hem Türkiye hem de İngiltere'nin yararlanacağı yeni bir döneme giriyoruz" dedi.
OYUNLARI BOZULDUĞU İÇİN
Böyle bir anlaşma Türkiye ve İngiltere'nin daha güçlü ekonomik bağlar kurma olasılığını da artırıyor. İngiltere, diğer AB üyelerinden farklı duruşlar sergilemeye başladı. Kuzey Suriye'deki PKK bağlantılı YPG aparatına karşı gerçekleştirdiği Barış Pınarı harekâtından sonra Fransa ve Almanya, Türkiye'ye silah satışlarını durdurdu. İngiltere ise silah tedarikini sürdürdü ve Türkiye'yi eleştirmedi. Fransa, Doğu Akdeniz'deki enerji rezervleri ve Libya'daki gelişmelere ağırlık koyarak oyunlarının bozulması nedeniyle Türkiye'ye karşı daha düşmanca bir politika geliştirmişti. Türkiye Fransa'nın jeopolitik emellerine etkin bir şekilde mani olurken, İngiltere diplomatik masalarda Türkiye'ye yakın davranıyordu. İngiltere, Kıbrıs meselesinin çözümü yolunda Türkiye'nin geliştirdiği yeni formüllere daha sıcak bakıyordu, bundan Fransa ve Almanya çok rahatsız oluyordu. Açıkça görülüyor ki İngiltere'nin AB'den çekilmesi Türkiye ile daha yakın bir ilişki kurmasını sağlarken diğer NATO ülkeleri NATO'yu, Türkiye'nin üstünde baskı kurmak için bir silah olarak kullanmaya çalışıyordu. İngiltere açıkça Türkiye'nin en yakın müttefiki olma hamleleri yapıyor. Bütün Doğu Akdeniz bölgesine ve Ortadoğu'ya yakınlığıyla sahip olduğu jeostratejik önemden dolayı Türkiye, İngiltere tarafından çok daha ciddi bir düzeyde "uygun müttefik" olarak görülüyor. Türkiye ile ortaklık kurulmasının İngiltere'nin elini bu bölgelerdeki nüfuzunu sürdürme konusunda daha da güçlü kılacağı açıktı. Bu aynı zamanda Ankara ve Londra'nın Doğu Akdeniz'de de daha geniş bir işbirliği yapmasına zemin oluşturmaktaydı. İngiltere Süveyş Kanalı'ndaki nakliyat güzergâhlarını kontrol etme arayışında olabileceğinden, Türkiye'yi bu çabasında yararlı bir müttefik olarak görüyor. Kıbrıs'ta hâlâ askerî varlığı olan İngiltere'nin özellikle Fırat-Dicle-Mezopotamya ve Mısır'da eskiden sahip olduğu jeopolitik kontrolün bir kısmını yeniden canlandırma arzusu ile Türkiye'nin Irak-Suriye-Doğu Akdeniz hattındaki jeopolitik hamleleri örtüşüyor.
İMPARATORLUK KODLARI
KÜRESEL haber ağlarıyla tanınan dünyanın çok etkili yayın kuruluşu İngiliz BBC, 17 ARALIK 2021 Cuma günü manşetten çok dikkat çeken bir haber yayınladı. Haber, 'İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı Suriye'de bir "düşman İHA'sını" vurdu' başlığını taşıyordu. Bu haber, konjonktürel bir gelişme ötesinde, orta doğunun yeniden şekillenmesi sürecinde İngiltere'nin gelecek yıllardaki olası jeopolitik stratejik hamlelerinin işaret fişeği özelliğini içeriyor. İngiltere'nin tarihsel özelliklerinden birisi devlet çıkarı neyi gerektiriyorsa, her türlü tarafla her koşul altında görüşmesi ve politikalar geliştirmesidir. Uluslararası ilişkiler literatürüne giren kuvvetler ve bölgeler arasındaki "denge politikasının" da mimarı İngiltere'dir.
SURİYE VE IRAK'IN ÜZERİNDE YAPILAN İLK MÜDAHALE
BBC'NİN dikkat çeken haberini okuyalım ve analiz edelim: İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı Suriye'de bir düşman İHA'sını vurdu. İngiliz ordusu bir düşman hava aracını 40 YILIN ARDINDAN ilk kez vurmuş oldu. 1982'de Arjantin askerleri, İngiltere'nin zorla ele geçirdiğini iddia ettiği Falkland Adaları'na çıkmış; İngiltere'nin karşılık vermesiyle başlayan savaş iki ay sürmüştü. Adalar hâlâ Birleşik Krallık'a bağlı. İngiltere, vurulan aracın, Suriye'de IŞİD'le mücadele koalisyonu güçlerine yönelik tehdit oluşturduğunu açıkladı. İki adet TYPHOON savaş uçağı, KIBRIS AGRATUR üslerinden çıkarak devriye görevini gerçekleştiriyordu. Uçaklar şüpheli görülen bir insansız hava aracını takip etti. Koalisyonun üs olarak kullandığı Al Tanf Üssü (ABD üssü) hava sahasına yaklaşan silahlı IHA düşürüldü. Bu olay, TYPHOON uçağının ilk operasyonel müdahalesi ve İngiltere'nin de Suriye ve Irak üzerinde yaptığı bu tarz ilk müdahale oldu. Haberde geçen, "40 YILIN ARDINDAN, Suriye ve Irak'ta İLK MÜDAHALE, İngiliz malı TYPHOON SAVAŞ UÇAĞI, KIBRIS AGRATUR ÜSSÜ" gibi vurgulamalar dikkatinizi çekmiştir. Bu ifadelerin hepsinin arka planında derin planlar yatıyor.
YARIN: BREXIT OLAYININ PERDE ARKASI
- Emine Erdoğan: Sanat, insanı önyargıdan kurtararak diğer insanlara yakınlaştırır
- Son dakika: Başkan Erdoğan: UCM'nin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama kararını destekliyoruz
- Muğla'da tarihi an! İlk anıtsal çeşme binası gün yüzüne çıktı
- Bebek katilleri tek tek hesap veriyor! Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı hakim karşısında...