Erdoğan’ın son TBMM konuşmasının satır araları
22 yıl önce iktidara geldiğinden bu yana Başkan Erdoğan'ın temel sözlerinden birisi 'Birlik ve beraberlik'tir. Erdoğan, hem içte hem dışta yaptığı girişimde birlik sağlayan hamlelere imza atıyor. Milli davamız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde birlik sağlamak için çok mücadele verdi. Sonuç aldı. Filistinlilerin birliği için büyük çaba sarf etti, olumlu sonuçlar nihayet gelişti. Konuk Yazar Bülent Erandaç, Yeni Asır okurları için yazdı.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 26 Temmuz 2024
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü vesilesiyle KKTC'ye yaptığı ziyaretten dönüşünde ve Çarşamba günü TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamalar, satır aralarında oldukça dikkat çekici mesajlar barındırıyor. Örneğin, Milli davamız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konusunda İKTİDAR-MUHALEFET BİRLİĞİNDE gelecek günler için not tutulmasında büyük fayda var. Bilindiği gibi, 22 yıl önce iktidara geldiğinden bu yana Başkan Erdoğan'ın temel sözlerinden birisi 'BİRLİK VE BERABERLİK'tir. Erdoğan, hem içte hem dışta yaptığı girişimde BİRLİK SAĞLAYAN HAMLELERE imza atıyor. Milli davamız Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde BİRLİK sağlamak için çok mücadele verdi. Sonuç aldı. Filistinlilerin BİRLİĞİ için buyük çaba sarf etti, olumlu sonuçlar nihayet gelişti.
FİLİSTİN'DE BİRLIK
FİLİSTİN'DE BİRLİK için Dışişlerı Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, birçok mekik diplomasisi içindeydiler. 15 gün önce Başkan Erdoğan, müthiş ÇİN HAMLESİ yaptı. Astana'da Rusya lideri Putin ve Çin lideri Şi Cinping ile başbaşa görüştü. Konuşmalarında GAZZE'de siyonist Netenyahu'nun masum Filistinlilere karşı uyguladığı soykırımı durdurmak ve Filistinliler arasında BİRLİK sağlama öncelikli oldu. Erdoğan'ın ÇİN hamlesi sonrası, FİLİSTİN'de birlik konusunda MÜTHİŞ BİR GELİŞME yaşandı.
ERDOĞAN-PEKİN DİYALOĞU
Filistin Doğu Kudüs yönetimi Fetih Hareketi ve Gazze yönetimi Hamas, Pekin'deki görüşmelerin ardından imzaladıkları bildiriyle geçici uzlaşı hükümeti kurma kararı aldılar. Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcileri, bölünmüşlüğe son vermeyi ve birlik oluşturmayı amaçlayan Pekin Diyaloğu'nu imzaladılar. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, geçici bir ulusal birlik hükümeti kurmak için acilen tüm gruplarla istişare görüşmelerine başlayacağını; bölünmenin etkilerinin yanı sıra İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırım savaşı başta olmak üzere Filistinliler aleyhinde devam eden saldırılarının yol açtığı çıkmazdan kurtarılması meselelerinin ele alınması kararlaştırıldı.
FİLİSTİN'DE BİRLİK'TEN TÜRKİYE ÇOK MEMNUN
Türk Dışişleri Bakanlığı, Çin'in daveti üzerine Filistinli siyasi oluşumların Pekin'de bir araya gelmelerinden ve milli birliğin sağlanmasına yönelik bir bildiri kabul etmelerinden memnuniyet duyulduğu belirtilen açıklamada, Filistinliler arası uzlaşı sürecine Çin'in katkılarının takdirle karşılandığı ifade edildi. Dışişlerı Bakanlığı açıklamasında, "İsrail'in Gazze'deki saldırılarının tüm şiddetiyle devam ettiği, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te baskınların daha da yoğunlaştığı mevcut koşullarda, Filistin'de siyasi birliğin sağlanmasının önemi ve aciliyeti daha artmıştır. Pekin'de kabul edilen bildiride kayıtlı adımların hayata geçirilmesini ve Filistin'de siyasi birliğin sağlanmasına yönelik uzun zamandır ülkemizin de katkılarıyla devam eden gayretlerin bir an evvel olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz" denildi.
FİLİSTİNLİLER BİRLEŞİYOR
Filistin Devleti, uluslararası hukuka göre başkenti Doğu Kudüs olsa da İsrail tarafından 1967'de işgal edildikten sonra hali hazırda idari olarak yine işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinden yönetiliyor. Batı Şeria'da yaklaşık 3 milyon, Gazze'de yaklaşık 2 milyon Filistinli yaşıyor. Hamas ile Fetih hareketi arasında 2007'deki ayrılık rüzgarları ardından Hamas, Gazze'yi tek başına yönetiyor. Hamas ve Fetih hareketleri arasında uzun süren görüşmelerin ardından Filistin'de 2 Haziran 2014'te Ulusal Uzlaşı Hükümeti kuruldu ancak bu hükümet Hamas ve Fetih arasında yeniden başlayan anlaşmazlıklar nedeniyle Gazze Şeridi'nde göreve başlayamadı. Siyonist Netenyahu yönetimi, 2 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi hava, kara ve denizden ablukaya aldı ve 7 Ekim'den bu yana gaddarca saldırıyor, soykırım yapıyor.
SONUÇ
Gazze Şeridi'ndeki acı savaş küresel jeopolitiği derinden etkilerken, ABD (Joe Biden) kararlı bir şekilde İsrail'in yanında yer alarak ESAS SUÇLU konumunda bulunuyor. Başkan Erdoğan'ın Gazze konusunda KÜRESEL VİCDANI harekete geçirmesi ve Filistinliler arasında BİRLİK OLMALARINI sağlayacak diplomasiyi sürdürdüğü bır süreçte, ÇİN'de Filistinli tarafların bir araya gelmesi, çok önemli gelişmelere vesile olacaktır. FİLİSTİN'DE BİRLİK FİLİSTİN DEVLETİ'NİN İNŞASI İÇİN TARİHİ BİR ADIMDIR.
Siyonist Netenyahu'nun devrilmesi, masum Filistinlilere karşı uygulanan soykırımın sona erdirilmesi sonucunda, FİLİSTİN DEVLETİ GERÇEK DOĞUŞUNU İNŞALLAH YAPACAK.
Bugun Merkezi Kudus olan iki devletli çözüm ve Filistin Devleti gerçeğini 157 ülke istemekte, tanımaktadır. Başkan Erdoğan'ın KÜRESEL VİCDANI CANLANDIRAN mekik diplomasisi ve Birleşmış Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ÇİN'in Türkiye ile parelel fikirdeki SINIRLARI BELLİ, GAZZE İLE BATI ŞERİA BİRLEŞİK FİLİSTİN DEVLETİ'NİN YOLU AÇILMIŞTIR.
- Almanya 2025 başlarında erken seçime gidilebilir
- ABD'de başkan seçilen Trump'ın eşi, kızı ve damadının Beyaz Saray'a yerleşmeyeceği iddiası
- Almanya, Avrupa ülkelerini kendi güvenlikleri konusunda daha fazla sorumluluk almaya çağırdı
- Trump'ın Özel Kalem Müdürlüğüne seçtiği Wiles, stratejik yetkilere sahip olacak