CHP'de şaibeli kurultay ile ilgili tartışmalar sürüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, şaibeli kurultay ile ilgili olası bir kayyum kararının önüne geçmek için 6 Nisan'da olağanüstü kurultay kararı aldı. Ancak, Gazeteci Nuray Başaran, Özgür Özel'in hamlesinin yeterli olmayacağını belirtti, savcılığın şaibeli kurultay ile ilgili döviz bürosu görüntülerini ele geçirdiğini duyurdu. Başaran, bazı delegelerin de İmamoğlu soruşturması sonrasında savcılığa giderek, 'Ben de para aldım' diyerek ifade verdiklerini de söyledi. Başaran, "CHP'de olağanüstü kurultay yapılamayabilir." dedi.
CHP'DEN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY KARARI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Nisan 2025 tarihinde cHP'nin olağanüstü kurultaya gideceğini bildirdi. Özel, CHP'ye kayyum atanmak istendiğini, bu hamle ile kayyum kararının önüne geçtiklerini söyledi.
GAZETECİ NURAY BAŞARAN'DAN FLAŞ İDDİA: SAVCILIK GÖRÜNTÜLERİ DOSYAYA EKLEDİ
Şaibeli kurultay ile ilgili çarpıcı bilgiler edindiğini söyleyen Başaran, Taksim Meydanı isimli programda şunları söyledi:
Savcılık o kadar titiz çalışıyor ki, döviz bürolarının önündeki kameraları söküp getirtti. İlk defa söylüyorum. İncelemelerde, o günle ilgili iddia şuydu. Pazar günü döviz bürolarının açıldığı ve işlem yapıldığıydı. O görüntüler, o kameralardan alındı ve soruşturma dosyasına konuldu.
"PARTİ AVUKATI VE GAZETECİLERİN DE ARASINDA BULUNDUĞU BAZI İSİMLERİN PARA TRAFİĞİ TESPİT EDİLDİ
"Yine MASAK raporları geldi." diyen Başaran, şu ifadeleri kullandı:
O raporlarda, partinin bir avukatı dahil olmak üzere, bazı gazeteci arkadaşlarımız da var. Onların para trafiğine dair raporlamalar MASAK tarafından yapıldı. Bugün itibarıyla net söylüyorum. Bu raporlamalar yapıldı. Ben bir kısmını gördüm. Dosyada bir gizlilik yok. Lütfü Savaş dava açtığı için ilintili olarak görülebiliyor. CHP Genel Merkezi de görebiliyor.
"DELEGELERDEN, 'BEN DE PARA ALDIM' DİYEREK İFADE VERENLER VAR"
Özgür Özel'in kayyum atanacak diyerek aldığı kurultay kararı da bu gelişmelerden sonradır. Ciddi belge ve deliller dosyada mevcut. İmamoğlu soruşturmasından sonra ciddi sayıda delege gitti ve ifade verdi. 'Ben de aldım' diyen var. Genel Merkez de bunu gördüğü için olağanüstü kurultay kararı aldı. CHP, uzun süredir bu soruşturmayı görmezden geliyordu, görme mecburiyeti doğdu.
"KURULTAY OLMAYABİLİR"
"Olağanüstü kurultay adımı kendileri açısından önemli olabilir." diyen Başaran, "İptal davası açan delegelerin avukatı da, Lütfü Savaş'ın avukatı da tedbir alınması talebinde bulundular. Olağanüstü kurultay yapılamayabilir. Haberimin arkasındayım." şeklinde konuştu.
Paris Ceza Mahkemesi, geçen yıl görülmeye başlanan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir önceki seçimlerde de en büyük rakibi olan Fransız siyasetçi Le Pen'in yargılandığı davada kararını açıkladı.
Mahkeme, 2027'deki cumhurbaşkanı seçimleri için yeniden adaylığını duyuran Le Pen ve beraberindeki 8 Avrupa Parlamentosu (AP) üyesini, yolsuzluktan suçlu buldu.
Paris Ceza Mahkemesi, Paris Savcılığının yargı makamının itirazları ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemek yerine aşırı sağcı lider hakkında 5 yıl boyunca seçimlerden men yasağının derhal uygulanması talebini kabul etti.
Mahkeme, Le Pen'e 5 yıl boyunca siyasetten men yasağı, 2 yılı ertelenmiş 4 yıl hapis cezası ve 100 bin avro para cezası verilmesine hükmetti.
Aşırı sağcı siyasetçi Le Pen, hakkında verilen kararının okunmasını beklemeden mahkeme salonunu terk etti.
KARARA TEPKİLER
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mahkeme kararına tepki göstererek Le Pen'e destek verdi. Orban, Fransızca yayımladığı paylaşımında "Je suis Marine (Ben Marine'im)" ifadelerini kullandı.
Le Pen'in partisi Ulusal Birlikin (RN) Genel Sekreteri Jordan Bardella, duruşma sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Bardella "Bugün adil olmayan bir şekilde mahkum edilen sadece Marine Le Pen değildir, mahkum edilen Fransız demokrasisidir." dedi.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Le Pen'e destek verdi. Salvini, paylaşımında, "Seçmenlerin kanaatinden korkanlar genellikle mahkemelerin yargılamasında güvence bulurlar. Paris'te Marine Le Pen'i mahkum ettiler ve onu siyasi hayattan dışlamak istiyorlar." ifadelerini kullandı.
Öte yandan dava sürecinin başından bu yana suçsuz olduğunu savunan Le Pen'in kararı temyize götürmesi bekleniyor.
CEZASI TEMYİZ SÜRECİNİ BEKLEMEDEN İNFAZ EDİLİRSE ADAY OLAMAYACAK
Bazı Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin yakın zamanda verdiği yerel bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasını onayan kararının, AB fonlarını zimmetine geçirmekle yargılanan ve temyiz yoluna gittiği takdirde davasının sonuçlanması yıllar alabilecek Le Pen için de uygulanabileceğini düşünüyor.
Yargıçların Anayasa Mahkemesinin kararından hareketle temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına hükmetmesi halinde aşırı sağcı Le Pen, 2027 cumhurbaşkanı seçimlerinde yarışamayacak.
Öte yandan, bazı hukukçular ise Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın yerel yetkililerle sınırlı olabileceğini ve Le Pen'in davasına uygulanamayacağını savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesinin 2024'te kamu fonlarını zimmetine geçirmekten yargılanan Fransız kolonisi Mayotte'un eski yerel seçilmişi Rachadi Saindou'nun temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden görevden alınmasına ilişkin verdiği kararın yasalara uygun olduğuna hükmetmişti.