HÜSEYİN YİĞİTER (HABER MERKEZİ)
Gösterilerine dün başlayan Avrasya Sirki, Ramazan Bayramı'nda, Bayraklı Belediyesi'nin kültürel etkinliği olarak İzmir'de olacak. Bayramdan sonraki hafta da devam edecek olan sirkte yüksek hava, grup ve solo akrobasi, lastik kız, sihirbazlık, ateş, palyoço, şişebaz, aslan ve kaplanlarla yapılan gösteriler çocukların unutulmaz bayram anıları arasına girecek. 18-27 Eylül tarihleri arasında Postacılar Mahallesi'nde Yeni Girne Pazar Yeri arkasındaki sirk alanında yapılacak olan gösteriler İzmirlilere bayram şenliği yaşatacak.
Sirkin bu defaki programında dünyaca ünlü aslan terbiyecisi Hamada Kouta da 3 aslan ve 2 kaplanla yapılan yüksek riskli gösterisini sunacak.
İzmirlilerin uygun fiyatlarla izleyebileceği gösterilere, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle maddi durumu iyi olmayan, başarılı 2 bin öğrenci ücretsiz olarak davet edilecek.
YURTDIŞINDAN GÖSTERİCİ
Avrasya Sirki Genel Koordinatörü Şaban Taşçı, İzmir'in sirk kültürü anlamında Türkiye'nin en duyarlı bölgelerinden biri olduğunu söyledi. İzmir'in sirk talebi olan bir bölge olduğunu belirten Taşçı, "Biz de buna layık olmaya çalışıyoruz. Kalite ve estektik olarak, sanatsal anlamda en üst boyutlu gösterilerimizi programımıza dahil ediyoruz ve bu ilgiyi hak ettiğimizi düşünüyoruz. İzmirlilerin önceki programlarımızda olduğu gibi bize yoğun ilgi göstereceklerini umuyorum. 45 kişilik kadromuzda 25 kişilik gösteri ekibi var. Moğolistan, Gürcistan, Fas ve Mısır'dan gelen sirk sanatçılarından oluşan bir göstericiler topluğu bu gösterileri sunacaklar" dedi.
KÜLTÜRÜ YAYIYORUZ
Sirk gösterilerinin ilk defa Anadolu coğrafyasında ortaya çıktığını vurgulayan Taşçı, arkeolojik bulgularda Hititler döneminde yapılmış taş kabartma ve rölyeflerde bunun pek çok örneği olduğunu belirtti. Taşçı, "Kılıç yutan akrobasi rölyefi, merdivende gösteri yapan akrobasi göstericisi, eğitimli hayvanlarla yapılan gösteri figürleri hititlerle ilgili arkeolojik kalıntılarda var. Ondan sonra Sümerlilerde, Likyalılarda, Bizans'da, İyonya'da, Selçuklular ve Osmanlılarda sirk gösterileri yaygın bir şekilde yaz ve bahar şenliklerinde hep kullanıldı. Sirk Anadolu'da doğdu, gelişti. Biz de bu misyonu devam ettiriyoruz. Avrasya sirki 2003 yılında kuruldu. Türkiye'nin ulusal bir sirkidir. Kurulduğumuzdan bu yana hiç mola vermeden 12 ay boyunca turneler yaparak Türkiye'nin her yerinde halkımıza sirki tanıttık. Sirk kültürünün yaygınlaşması için çalışıyoruz" diye konuştu.