FARUK DEMİR
Uzun zamandır sizinle bu satırlarda dostlarımın hayatlarına dair keyifli ayrıntıları paylaşıyorum. Bugün bir değişilik yaparak sayfamızı kendime ayırdım. Bu kez meraklı gazeteci kimliğim soracak; uzun bir yarışın ardından Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin(MESAM) başkanlığı sıfatını kazanan kimliğim yanıt verecek. Amacım ise aynı zamanda bir müzisyen de Faruk Demir aracılığıyla sektörün sorunlarına dikkat çekmek ve bu konuda yapılabilecekleri gündeme getirmek. Bu konuda umutsuz değilim, MESAM üyelerinden aldığım tebrikler, onların bana umut bağlaması açıkçası daha azimli olmama neden oluyor. Yüküm her gün biraz daha artıyor ama şu anda tek hedefim var; Dostlarım için bir şeyler yapmak. İşte benim projelerim.. Keyifle okumanız dileğiyle...
- Zorlu bir sürecin ardından MESAM Başkanı oldunuz. Kimler vardı başkanlık listesinde?
6. Olağanüstü Genel Kurulu'nda yönetime seçilen 11 Yönetim Kurulu Üyesi olarak yaptığımız ilk toplantıda 3 başkan adayı arasından başkanımızı seçecektik. Benim dışımdaki başkan adayları da Atilla Özdemiroğlu ve Arif Sağ idi. Ama henüz oylamaya geçilmeden Arif Sağ kendi isteğiyle çekildi. Atilla Özdemiroğlu da benim lehime adalıktan çekildiğini açıklayınca tek adayla oylamaya gidildi. Ve 3 dönemdir yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra başkanlığa hak kazandım.
1999'DAN BERİ
- Yönetim kurulu hangi isimlerden oluşuyor?
Ben, Emre Saltık (başkan yardımcısı), Ali Haydar Timisi( sayman üye), Ahmet Selçuk İlkan, Ali Yavuz, Arif Sağ, Atilla Özdemiroğlu, Hülya Şenkul, İhsan Öztürk, Metin Karataş ve Orhan Gencebay.
- Kaç yıldır MESAM faaliyetlerine katılıyorsunuz?
MESAM'a 1999 yılında üye oldum. 2003 yılında yapılan MESAM 8. Olağan Genel Kurulu'nda oybirliği ile divan başkanlığı ve ardından yönetim kurulu üyeliğine seçildim. MESAM'da yaklaşık 3 yıl görev yaptım. Ama şimdi yükümün daha ağır olduğunun farkındayım. Ortak akıl ve güç birliğimizle bütün sorunların üstesinden gelip, Türk telif yaşamının ve MESAM'ımızın daha güzel günlere kavuşması için gerekirse 24 saat çalışacağız.
- Neler yapmayı planlıyorsunuz?
Kabaca, kısa, orta ve uzun vadeli projelerle sağlıklı bir yapı oluşturacağız: Öncelikle MESAM'a hiçbir maddi yük getirmeksizin, sadece gönüllülük esasına dayalı olarak danışma kurulu, yüksek istişare kurulu ve AR-GE grubu oluşturacağız. Türk telif yaşamını her açıdan masaya yatıracağız.
- Bu konuda nasıl planlar yaptınız?
Ülkemizin telif envanterini çıkaracağız, ana başlıklar halinde ve tahmini müzik telifinin ne olduğunu ve ülkemizde tahmini telif bedelinin yüzde kaçının toplanabildiğini ortaya koyacağız. Diğer toplanamayan teliflerin, hangi gerekçeler ve eksiklikler yüzünden toplanamadığını tespit edip, o minvalde yasal uygulamalar için gerekli çalışmaları yapacağız. Kullanıcıdan mı, eser sahibinden mi, meslek birliklerinden mi kaynaklanıyor, bunu saptayıp eksikliklerin giderilmesi için gereken incelemeleri başlatacağız.
- Müzik eserleriyle ilgili birçok birlik, dernek faaliyeti bulunuyor. Tek çatı altında toplama gibi br çalışmanız olacak mı?
Evet. Yasal düzenlemeyle, aynı alanda birden fazla meslek birliğinin olmasının önüne mutlaka geçeceğiz. Eser sahiplerinin birkaç parçaya bölünmüş olması en büyük zarardır. Tek meslek birliği olunması için en kısa zamanda MSG ile ortak toplantılara geçmeyi arzulamaktayız. Uzun vadede kullanıcının tek muhatapla karşı karşıya kalması için yine yasal altyapı hazırlanmalı ve mutlaka hayata geçirilmelidir. Eser sahibi, kurumla, daha eseri kullanmadan lisans sözleşmesini yapma zorunluluğunu getirmeyi hedefliyoruz.
BİR YIL İÇİNDE
- Yapacağınız çalışmalarla ilgili yasal düzenlemeler sürecinde nasıl bir rol üstleneceksiniz?
Ülkemiz, bir sosyal hukuk devletidir. Yasaları koyma, değiştirme ve uygulama yetkisi TBMM'dedir. Biz her türlü yasal değişiklik önerimizi, bakanlığımızla birlikte hazırlayıp, bu Yasama Dönemi'ne yetiştirmeye gayret edeceğiz. Olmazsa, önümüzdeki bir yıl içinde TBMM seçimi var, yeni oluşacak parlamentoda 5846 sayılı Telif Hakları Kanunu'muzda, eksikliğini hissettiğimiz tüm değişiklikleri mutlaka hayata geçireceğiz.
- Bu noktada ciddi bir güçbirliğine ihtiyacınız olduğu kesin.
Türk telif hayatını masaya yatırıp yeni baştan ele alacağız. Hiçbir değerimizi ve birikimimizi görmezlikten gelemeyiz, herkesten yararlanacağız. Yıllarca karşı karşıya çalışmanın, seçimlerde rakip olmanın vermiş olduğu kırgınlıklar dargınlıklar olabilir, onları artık geride bırakacağız. MESAM'da görev yapmış her üyemizde bir birikimin olduğundan hareketle güç birliği yapacağız. Hiç kimseyi dışlama ve yok saymaya ne hakkımız ne de lüksümüz vardır.
- MESAM üyelerini bağlayan ne tür değişiklikler söz konusu?
İstanbul'dan başlayarak, yurdumuzun dört bir yanındaki ve dünyadaki üyelerimizin MESAM üyesi olma ayrıcalığını ve gururunu artırarak hissetmelerini tesis edeceğiz. MESAM'a üye olma cazibesini yükseltip, bir gün her eser sahibinin MESAM'lı olmasını sağlayacağız. Ve üyelerimizle her zemin ve zamanda birlikte ve yan yana olacağız. Yeni dönemin MESAM'ımıza ve Türk telif yaşamına hayırlı olmasını diliyorum.
1. Türkiye Telif Hakları Zirvesi'ni toplayacağız
- Başkanlık için ortaya koyduğunuz projelerden biri de 1. Türkiye Telif Hakları Zirvesi idi. Bu konuda neler yapacaksınız?
Oluşturacağımız danışmave yüksek istişare kurullarımızla AR-GE ekibinin ortak çalışması sonucu bunu yapacağız. MESAM önderliğinde, resmi olarak faaliyet gösteren tüm meslek birlikleri, telif hukukçuları, konuyla ilgili birikimi olan kurum, kuruluş ve şahısların içine dahil edildiği, dünyada telif haklarını başarıyla yürüten tüm örgütler, üst birlikler,Bakanlığımız, bürokrasimiz ve kullanıcılarımızdan oluşacak çok geniş kapsamlı bir çalışma toplantısı düzenleyeceğiz. Bu toplantıda, bütün taraflar görüş ve karşı görüşlerini, daha sonra bir kitap olarak yayınlanacak şekilde ortaya koyacaklardır. Ülkemizde hem kamuoyunda tanınan hem de üretken sanatçılarımızın bu toplantıya tam kadro katılmalarını sağlamak için, tüm çabamızı harcayacağız. Bu zirveden çıkacak sonuç bildirgesi, ülkemizdeki telif sorununun sona ermesi açısından bizim yol haritamız olacaktır. Tespit edilen tüm eksikliklerin ortadan kalkması için, bütün meslek birliklerimizle beraber, mücadelemizi sonuçlandırıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
İlk ziyaretimiz İzmir Emniyeti'ne
- Duyumlarımıza göre başkanlık sıfatınızla ilk ziyareti İzmir'e yapacaksınız. Nasıl bir ziyaret olacak bu?
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün korsanla mücadele kapsamında ve telif haklarına saygı noktasında yaptığı çalışmalar için yönetim kurulu olarak kendilerine bir telif hakları şükran plaketi takdim edeceğiz. Henüz kendilerinden randevu almadık ama en kısa zamanda makamlarında ziyaret etmeyi planlıyoruz.