Kanunları hiçe sayıp devlete meydan okuyan yazar Sevan Nişanyan'ın, Şirince'de yaptığı 12 kaçak bina için daha yıkım kararı alındı
İLKER ÇOBAN(HABER MERKEZİ)
Son olarak Muğla'nın Dalyan Beldesi'ndeki Kaunos Kaya Mezerları'nın benzerini Selçuk'un Şirince köyündeki Kayserdağı'na yaptırması ve Orman Bakanlığı ile mahkemelik olmasıyla gündeme gelen Yazar Sevan Nişanyan şimdi de ilçede kaçak yaptığı iddia edilen yapılarla gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde toplanan İl Özel İdaresi Encümeni, Nişanyan'ın bu köyde kaçak olarak inşa ettiği çeşitli özelliklerdeki 12 yapıyla ilgili yıkım kararı aldı. İçinde işlettiği pansiyonun da bulunduğu 4 yapıyla ilgili önceki yıllarda alınmış 4 yıkım kararı daha bulunan Nişanyan ise, bu kararı önemsemediğini açıkladı. Nişanyan, "Devlet kademesinde bulunan Vandal'ların hangi kararları aldığı beni ilgilendirmiyor" diye konuştu. İl Encümen Üyesi Emre Özer ise, "Nişanyan'ın yaptığı kanunu hiçe sayma ve devlete meydan okumadır" diye konuştu.
1995'TE YERLEŞTİ
Nişanyan, 1995'te yerleştiği Şirince'de eski köy evlerini restore ederek kendi pansiyonunu kurdu. 1999 yılında açtığı pansiyonun işletmeciliğini sürdüren Nişanyan, izinsiz restorasyon yaptığı için 2001 yılında 10 ay hapis yattı. Bu arada pansiyonunun yanına yeni kaçak yapılar ekleyen Nişanyan'a bugüne kadar toplam 12 bin lira para cezası kesildi. Ayrıca, ilk olarak 1998'de Nişanyan'ın işlettiği pansiyon, 2000'de kendisine ait 2 konut ve 2008'de de bir müştemilat için İl Encümeni tarafından yıkım kararı alındı. Bu kararlar 2001 ve 2005 yılında Selçuk Kaymakamlığı'na bildirildi. Ancak, sözkonusu yapılar halen yıkılmadı.
İl Encümeni son olarak geçtiğimiz 4 Ağustos 2010 günü Nişanyan'ın kaçak olarak yaptığı 12 yapı için yıkım kararı aldı. 1 Nisan 2009'da mühürlenen ve yıkım kararı alınan 12 yapı, tek katlı konaklama birimleri, havuz, mutfak ve müştemilattan oluşuyor. Alınan son yıkım kararı da İl Özel İdaresi tarafından Selçuk Kaymakamlığı'na bildirildi.
"VANDALLAR VAR"
Son alınan kararla ilgili Sevan Nişanyan ise, "Bu memlekette herkes Vandal değil (yıkımdan zevk alan insan). Bu bir tür namussuzluktur. Kişilik bozukluğudur. Herkes onlar gibi değil. Vicdan sahibi insanlar da var. Bu İl Encümen Üyesi'ne bu hakikati hatırlatmak gerekir. Devlet kademesinde bulunan Vandalların hangi kararları aldığı da beni ilgilendirmiyor" dedi. Nişanyan, "Bu kararları takip etmiyorum ve ilgilenmiyorum" dedi.
Özer: Kaymakamlığı göreve davet ediyorum
Yıkım kararını alan İl Encümeni'nin Üyesi Emre Özer, "Selçuk Kaymakamlığı'nı gereğini yapmaya davet ediyorum" dedi. Şirince köyü sakinlerinin dedelerinden kalan evlere izinsiz çivi bile çakamadığını, ancak Nişanyan'ın kaçak yapılarının yıkılmamasına anlam veremediğini belirten Özer, şöyle konuştu:
"Nişanyan'a neden göz yumuluyor? Köylü kanuna saygılı. Ancak, Nişanyan nereden cesaret alıyor anlamış değilim. Kanunları hiçe sayıyor. Bu bir meydan okuma. Selçuk Kaymakamlığı gerekeni yapmalı. Nişanyan Yazar olarak 'kimse bana dokunamaz' mantığında olmamalı. Türkiye'de hiç kimse 1'inci, 2'inci ya da 3'üncü sınıf olarak adlandırılamaz. Herkes kanunlara uyacak. Şirince sakinleri, evini onarmaya dahi imtina ederken Nişanyan'a karşı kanunların neden uygulanmadığını sorguluyor. Bize, 'Kanunlar neden bu kişiye gelince uygulanmıyor? Biz kanunlara uyarak hata mı yapıyoruz' diye soruyorlar. Şirince sakinlerinin haklarını savunmak görevimiz."
Hakkında hapis cezası kararı var
Sevan Nişanyan'ın köyde imara aykırı yaptığı inşaatlarla ilgili hakkında açılan çok sayıda dava bulunuyor. Bu davalardan Nişanyan hakkında yaklaşık 10 yıllık hapis cezası bulunduğu da belirtildi. Nişanyan'ın Avukatı Salih Tosya'nın hapis cezasıyla ilgili Yargıtay'a müracaat ettiği ve buradan gelecek kararı beklediği öğrenildi.
Nişanyan'ın Kayserdağı'na yaptırdığı ve Orman Bakanlığı ile mahkemelik olduğu kaya mezarı ile ilgili davanın da devam ettiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen duruşmanın, Nişanyan'ın Avukatı Salih Tosya'nın katılmaması nedeniyle adli tatil sonrasına ertelendiği kaydedildi.