Yeni Asır TV ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 2. Ege Mutfak Zirvesi'nde firmaların açtıkları stantlar Ege muftak kültürünün ne kadar zengin olduğunu gösterdi
TOLGA TEKİN / ERTAN GÜRCANER
![]() İzmir'den dünyaya 'Kristal' ihracatı 1938 yılında ticarete atılan Micaleft Ailesi tarafından 1945 yılında kurulan Kristal Yağları, İzmir'den dünyaya yayılan lezzetini Ege 2. Mutfak Zirvesi'nde de ziyaretçileriyle buluşturdu. 2006 yılında bir yarışmada en iyi zeytinyağı seçilen Kristal Yağları'nın bu yıl kapasite artırımına giderek Avrupa Birliği ülkeleri, Asya ülkeleri, Kuzey ülkeleri, Çin ve Japonya'ya ihracata ağırlık verdiğini anlatan Kristal Yağları Satış Müdürü Turgay Koşucu, Türkiye'nin ilk riviera zeytinyağını Kristal'in üretmeye başladığını vurguladı. En modern sistemlerle üretim yaptıklarını aktaran Koşucu, "Zeytinlerimiz Ayvalık'ta bulunan tesislerimizde sıkılarak Bornova'daki fabrikalarımızda ambalajlanıyor. Daha sonra Türkiye'ye ve dünyaya dağıtılıyor. Ürün gruplarımız içinde naturel sızma zeytiyağı, riviera zeytinyağı, antik küp, ayçiçek, mısır yağı var" dedi. |
2. Ege Mutfak Zirvesi'nde düzenlenen yemek yarışması önceki gün dereceye girenlerin ödüllerini almasıyla sona erdi. Ancak sunulan lezzetlerin damaklarda bıraktığı tat unutulmadı. Sponsorların standı ise Ege Mutfak Zirvesi'ni tam bir lezzet şölenine çevirdi. Her stand, Ege'nin muftak kültürünün ne kadar zengin olduğunu gösterdi.
İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ana sponsorluğunda Yeni Asır TV ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen 2. Ege Mutfak Zirvesi "lezzetlerin" buluşma noktası oldu. Etli yemeklerden zeytinyağlılara, hamur işlerinden tatlılara kadar Ege'nin damak tadını yansıtan lezzetler bir kez daha görücüye çıktı. Artık gelenekselleşen zirveye Gençiz Fuarcılık, Türkiye Lokantacılar Federasyonu, Artera Mutfak, Vestel, Pehlivanoğlu, Swissotel Grand Efes, Kuşadası Korumar Otel ve Firuz Catering sponsorluklarıyla güç verdi. Yine sponsor olan Kılıç Balık, Kristal Yağları, Konak ve Buca Belediyesi, İZFAŞ, İzmir Aşçılar Derneği ise açtıkları stantlarla Ege'nin mutfak kültürünü ziyaretçilerle paylaştı.
Kılıç, 40 ülkeye balık gönderiyor
Kılıç Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, 40 ülkeye Türkiye'den en çok su ürünleri ihracatı yapan firma olduklarını söyledi. Kızıltan, ihracatlarının her yıl yüzde 40 oranında arttığını; önümüzdeki yıllarda hedeflerinin Avrupa'da ve Ortadoğu'da satış ağını geliştirip cirolarını artırmak olduğunu kaydetti. Kızıltan, "Balık yemek sağlık için şart. Özellikle çipura, levrek, alabalık olmak üzere hem paketli hem taze olarak hazırlanmış ürünlerimizi halkımızın beğenisine sunuyoruz. İşlenmiş ürünlerde, fümelerde lider konumdayız. Filetolarımız da büyük beğeni kazanıyor" dedi.
Konak Belediyesi'nin kadın çalışmaları anlatıldı
2. Ege Mutfak Zirvesi'nin sponsoru olan Konak Belediyesi, açtığı stantta kadınlar, gençler ve çocuklar için yapılan çalışmaları ziyaretçilere anlattı. Standı ziyaret eden vatandaşlar, Konak Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Meryem Gümüştürkmen'den belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bugüne kadar 17 bin kişinin, Konak Belediyesi bünyesinde açılan meslek edindirme ve el sanatları kursuna katıldığını belirten Gümüştürkmen, "Daha çok insana sahip çıkıp kendimize çekmek için çalışmalarımız sürüyor. Bu amaçla Ege Mutfak Zirvesi'nde olduğu gibi her sosyal projede yer alarak toplumla iç içe olmaya azami özen gösteriyoruz" dedi.
Gümüştürkmen, "Zirvede 11 semt merkezimizden kadınlarımız yemek yarışmasına katılarak hünerlerini gösterme imkanı buldu. Zeytinyağlı, hamurişi, balık, et yemekleri ve tatlılar olmak üzere 5 kategoride yarışmaya katılan üyelerimiz bu etkinlikten memnun kaldı" diye konuştu.
Buca'da yetiştirilen organik ürünler dikkat çekti
Sağlıklı yaşamın adresi olan 2. Ege Mutfak Zirvesi'nde Buca Belediyesi organik ürünleriyle dikkat çekti. Farklı lezzetlerin tanıtıldığı ve yarıştığı etkinlikte stand açan Buca Belediyesi, ziyaretçilerine zengin ot yemekleri, göçmen börekleri, kabak tatlısı sundu. Buca'nın meşhur Oğlak Kağıt Kebabı, incir tatlısı, Buca inciri, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünlerin tatları ise ziyaretçiler tarafından beğenildi.
Buca Belediyesi'nin amblemine simge olan üzüm ile pekmezin de yer aldığı standa İzmirliler büyük ilgi gösterdi.
Ziyaretçileri Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın eşi Oya Tatı ile birlikte karşılayan Buca Belediye Başkan Yardımcısı Bektaş Gürsoy ile Sosyal İşler Müdürü Nuray Ömür, "Zirve ilçemizin tanıtımı için önemli bir fırsat oldu" dedi.
Öğrencilerden ikramlar
2. Ege Mutfak Zirvesi'nin ana sponsorları arasında yer alan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin standında Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri hünerlerini sergiledi. Yarışmanın jürisine de aktif katkı sağlayan okulun öğrencileri, zirveye özgü yaptıkları özel kanepelerini ziyaretçilere ikram etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tanıtım Şefi Barış Keser, stantlarının büyük ilgi gördüğünü belirterek, ziyaretçilere okullarını tanıtma imkanı bulduklarını söyledi.
İZFAŞ Standı'na ziyaretçi akını
İzmir'in tanıtımında en büyük aktörler arasında yer alan İZFAŞ, Ege Mutfak Zirvesi'nde kendi tanıtımını gerçekleştirdi. İZFAş, özellikle kentin yönetim kadrosu ve kanaat önderlerinin dikkatle incelediği stantlar arasında yer aldı. İZFAŞ tarafından organize edilen fuar tanıtımlarının yapıldığı stantta 12-15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek İzmir Ekoloji Fuarı ile 3-6 Mart tarihleri arasındaki Olivtech Zeytin ve Zeytinyağı Fuarı ile ilgili broşürler dağıtıldı.
Aşçılarımızdan "en tatlı" sanat standı
İzmir Aşçılar Derneği, geçen yıl da katıldığı 2. Ege Mutfak Zirvesi'ndeki standında büyük ilgi gördü. Genellikle açık büfelerde dekor amaçlı olarak kullanılan oyma el sanatları, sanat galerisi izlenimi verdi.
İzmir Aşçılar Derneği Üyesi Sinan Kocaman'ın karpuz, kabak, tupr, havuç, bal kabağı, pancar ve pırasa gibi sebzeleri büyük bir yetenek sergileyerek kesip şekil verdiği eserler, ziyaretçilerden tam not aldı.

