Zenginler de anlaşmalı boşanıyor!
SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, ölen anne ve babalarının maaşlarını alabilmek için anlaşmalı boşananların yüzde 10'unu üst gelir gurubunun oluşturduğunu söyledi
- Hayatın İçinden
- Giriş Tarihi: 14 Kasım 2011 18:09
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmada, İzmir'de ölen anne ve babaların aylıklarını alabilmek için yapılan anlaşmalı boşanmaların yüzde 10'luk bölümünün üst gelir grubundan olduğu ortaya çıktı. SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Varlıklı insanlar da anlaşmalı boşanma yapıyor. Kentin lüks olarak sınıflandırılan bölgelerinde de birçok anlaşmalı boşanma tespit ettik. Yani bu kanunsuzluğu yapan insanlar hep gariban, yoksul insanlar değil. 'Devletten ne koparırsak kardır' diyerek bu işi yapanlar da var" dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenleri tarafından İzmir'de anlaşmalı boşanma ihbarı gelen kişilerin evlerine gidilerek yapılan bin 453 denetimde, 501 karı-kocanın anlaşmalı evlilik yaptığı ortaya çıktı. SGK, anlaşmalı boşandığı tespit edilen kişiler hakkında savcılığa suç duyurusu yaparken, bu kişilerin aldıkları maaşlar ve sağlık yardımları faiziyle birlikte geri alındı. Öte yandan SGK İl Müdürlüğü'nün 'anlaşmalı boşanmalar' konusundaki araştırmasında ilginç bir detay daha ortaya çıktı. Anlaşmalı boşanan üç kız kardeşin birbirini kuruma şikayet ettiği anlaşıldı.
SADECE BİR ERKEK
'NE KOPARIRSAM KAR'
İncelemenin detaylarını Yeni Asır'a anlatan İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Keskin, anlaşmalı boşanmaların usulsüz ve kanunsuz bir uygulama olduğunu belirterek, "Bu kanunsuzluğu üst gelir grubu ya da alt gelir grubundaki bir insan da yapsa kanunsuzluktur. Ayrıca hiç ihtiyacı olmadığı halde, 'devletten ne koparırsam kardır' mantığı ile üst ve orta gelir grubunda anlaşmalı boşananlar olduğunu söyleyebilirim. Yani varlıklı insanlar da anlaşmalı boşanma yapıyor. Bu kanunsuzluğu yapan insanlar hep gariban, yoksul insanlar değil. Kanun fakir olup olmadığına, ihtiyacı olup olmadığına bakmaksızın evli olmayan, çalışmayan ve kendi çalışmasından dolayı gelir ya da aylık almayan kız çocuklarına maaş alma hakkı tanıyor. Ölen anne ve babasının aylıklarının belli bir kısmını bu grupta yer alanlara ödüyor" dedi. "Fakir olmak bu maaşı almak için bir hak değil" diyen Keskin, "Zaten devletimiz fakir ve muhtaç durumdaki insanlarımıza gereken birimler kanalıyla gerekli yardımları yapıyor" diye konuştu.
3 kız kardeş birbirini ihbar etti
Keskin, "Yaşadığımız ilginç bir olay da, anlaşmalı boşanan üç kızkardeşin birbirlerini bize şikayet etmesi. Toplum anlaşmalı boşanmanın kanunsuz bir maaş bağlama olayı olduğunu biliyor. Bu konuda çok duyarlı. Kendi kardeşi ve akrabası olsa bile şikayet ediyor" diye konuştu. Gelen 2 bin 901 ihbarı değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Keskin, bunun bin 453'ünde denetimi gerçekleştirdiklerini, bin 448'ini de önümüzdeki süreçte denetleyeceklerini de vurguladı.