Türkiye'de işaret dilini bilen tek psikiyatri uzmanı olan Dr. Erkan Dönmez, psikolojik sorunlar yaşayan işitme engelli hastalara şifa dağıtıyor
ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
İşitme diliyle konuşabilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nde emekli Psikiyatri Uzmanı Dr. Erkan Dönmez, İzmir'deki işitme engelli hastalara şifa dağıtıyor. Türkiye'de işaret dilini bilen tek psikiyatri uzmanı olan Dönmez, çalıştığı özel hastanede işitme engelli hastalarıyla tercümana gerek kalmadan işitme dili sayesinde konuşuyor.
BÜYÜK EKSİKLİK VAR
Bu konuda Türkiye'de büyük bir eksiklik olduğunun altını çizen Dr. Dönmez, İzmir'deki bir kamu hastanesinde 'hayali' arkadaşı olan bir işitme engelliye, yanlış çeviri nedeniyle şizofreni tanısı konduğunu açıkladı.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Balaban yönetiminde, kamu hastanelerindeki sağlık personeline, hastanelere başvuran işitme engellilerin daha kolay iletişim kurup dertlerini anlatabilmeleri amacıyla işitme dili eğitimi başlatırken, işitme dili bilen Psikiyatrist Dr. Erkan Dönmez, Özel Egepol Hastanesi'nde göreve başladı. Ankara'da tıp eğitimi alırken İşitme Engelliler Okulu'nda iki yıllık çabasının ardından işitme dilini öğrendiğini belirten Dr. Dönmez, işitme engellilerin psikolojisinin çok farklı olduğunu, toplum tarafından anlaşılamayan ve dışlanan işitme engellilerin sürekli sinir ve öfke halinde yaşadıklarını söyledi.
Bir psikiyatri uzmanının işaret dilini bilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Dönmez, Türkiye'de işaret dilini bilen tek psikiyatri uzmanı olduğunu ifade etti ve işitme engellilerinin karşılarında işaret dili bilen bir psikiyatrist gördüklerinde çok mutlu olduklarını vurguladı.
"Yanlış teşhis koyuldu"
İşitme engellilerin psikolojik rahatsızlıklarına tanı koyarken, sorunun tam anlaşılamaması nedeniyle yanlış tanı konabildiğini ifade eden Dr. Dönmez, bu sorunu bir örnekle açıkladı: "Geçtiğimiz günlerde bir hastam geldi. Bu kişinin çocukluğundan beri hayali bir arkadaşı var. İşitme engellilerde bu çok olur. Kimse sizinle iletişim kuramıyor, yapayalnızsınız. Bu yalnızlıktan kurtulmak için bir hayali arkadaş oluşturursunuz. Ancak bu bir şizofreni bulgusu değildir. Hastanın 'hayali arkadaşım' var cümlesini psikiyatrist arkadaş, 'hayalet görüyor' diye çeviriyor. Psikiyatrist de şizofrene yönelik bir tedavi veriyor. Tabii ki teşhis ve tedavi yanlış oluyor. Hastada ilaçlara bağlı yoğun etkiler olunca ailesi ne yapacağını şaşırmış. Sağlıklı bir kişi şizofren ilaçları alırsa sürekli uyur ve huzursuz olur. Hasta bize geldi, tanıyı düzelttik. İki üç aydır takip ediyoruz.