ERP, Kurumsal Planlaması (Orjinal adıyla Resource Planning-ERP) işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. ERP yazılımları, bir işletmenin satıştan muhasebeye, üretimden insan kaynaklarına, envanterden CRM'ye aklımıza gelen tüm fonksuyonlarını kapsayan entegre bilgi sistemleridir.
Bileşenler
Bugün artık ERP konuşulurken sadece planlama fonksiyonundan bahsedilmiyor. ERP artık bir kurumun yaptığı işin bütününü yansıtan bir kavram olarak kullanılıyor. Diğer bir deyişle ERP bir kurumun tüm bileşenlerinin bir bütün olarak görülmesine imkan veriyor. Küresel kriz ortamında ERP'nin öneminden bahseden Teknosol Yazılım İş Geliştirme Müdürü Esra Akduman, ERP'nin özellikle KOBİ'ler için faydalarını anlattı.
Küresel kriz ortamı, varolan kaynakların etkin kullanımını gerektirdiğini belirten Esra Akduman, şirket içinde alınan kararların iş süreçlerinde kolaylıkla hayata geçirilmesi, kısıtlı kaynaklarla yönetilen KOBİ'ler için büyük önem taşıdığını anlatarak "Esnek ve kolay uyarlanabilir ERP uygulamalarına sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, iş süreçlerini elden geçirebilir, etkin yönetim bilgi sistemi ile krizin etkilerini en aza indirebilirler" dedi.
ERP sistemlerindeki bilgiler anlamlandırılabilir olduğundan ekonomik kriz dönemlerinde daha hızlı karar vermeyi sağladığını ve kurumun yönetim olanaklarını arttırdığını dile getiren Akduman şöyle konuştu:
Doğru takip sağlar
"Gelirlerin azaldığı, kar marjlarının düştüğü dönemlerde, maliyetlerin doğru takibi ve stratejik analizler ile doğru kararların alınması daha da önem kazanmaktadır. Bu da ERP sistemi ile mümkündür. Küresel ekonomik kriz, özellikle üretim yapan kuruluşları zorlamakta, karlılığın düşmesine daha da önemlisi zararlara yol açmaktadır. Kriz döneminde piyasa fiyatlarının altında maliyetlerle üretmeyi başarabilen KOBİ'lerin ayakta kalabileceği unutulmamalıdır. Bunu yapabilmenin tek yolu maliyetleri çok yakından takip edebilmekten geçmektedir. Hammadde, enerji, işçilik, döviz kurları gibi maliyeti etkileyen unsurların sürekli değiştiği ortamda gerçek maliyeti bulmak zorlaşacaktır. Kaliteden ödün vermeden maliyetlerin aşağılara çekilebilmesi, ürünlerin piyasadaki şansını yükseltecektir."
Geleceğe yönelim
ERP'nin şirketlere çok ciddi faydalar sağlayabileceğinin önemine değinen Akduman, gerçek zamanlı ve doğru bilgiye hızlıca ulaşabilen şirketlerin geleceklerini de doğru yorumlayabileceklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ekonomik kriz dönemlerinde rekabet her zaman olduğundan daha büyük önem kazanır, zaten durgun olan piyasada ürünlerinizin rakiplerinizden daha ön planda yer alabilmesi için çözüm üretebilmeniz ve fark yaratabilmeniz gerekir. Doğru yorumları ve çözümleri ancak şirketinize tam anlamıyla hakimseniz, gerçek maliyetinizi görebiliyorsanız ulaşabilirsiniz. ERP size bu konuda fayda sağlar, maliyetlerinizi anlık görebilir, harcamalarınızı ve bütçenizi gerçek üretim ve maliyet değerleri üzerinden yaparak rakiplerinize fark yaratabilirsiniz."
Kalite yükselir
ERP yazılımı kullanan firmaların kriz dönemlerinde, işletmelerinde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi tüm kurumsal kaynaklarını daha verimli kullanabildiğini, ürün maliyetlerini düşürebildiğini, kar marjlarını doğru hesaplayarak, doğru fiyatları oluşturabildiğini söyleyen Esra Akduman, "Yine ERP yazılımı sayesinde bu işletmeler, müşteri beklentilerine uygun ürünler tasarlayabilmekte, ürünlerin kalitelerini artırabilmekte, ürün teslimat sürelerini kısaltabilmekte, müşteri şikayetlerini sağlıklı bir şekilde kayıt altına alıp bunlara hızlı etkin çözümler üretebilmekte, piyasada yeni müşteriler edinebilmekte, finansal açıdan yöneticinin önünü görebilmesine yol açabilecek esnek raporlar alabilmektedir" diye konuştu.
Kriz sonrasına yine bu firmaların, müşteri sayısını arttırmış ve pazar payını büyütmüş, hedeflediği karlılığı sağlamış ve rekabette önemli avantajlar elde etmiş olarak geçtiklerini belirten Akduman, "Henüz ERP yazılımı yatırımı yapmamış firmalar ise bu durgun dönemi, işletmelerindeki iş süreçlerini uygun bir kurumsal kaynak planlaması projesi ile entegre hale getirmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirler. Kriz süresinde firmalarında önemli bir yapılanmayı tamamlamış olan bu firmalar, kriz sonrasında bu yatırımlarının geri dönüşlerini hızla geri alacaklardır" dedi.
Kurumsal planlamayla avantaj sağlayın
Kriz döneminden çıkış sürecinde en büyük avantajıN, yine ERP yazılım sistemini kullanan firmaların elde ettiğini anlatan Esra Akduman, "Çünkü krizde kendisini küçültmüş ve ERP sistemini oturtamamış dolayısıyla yeni sürece hazırlıklı olamayan firmalar, bu yeni dönemde aniden oluşan talep artışlarına cevap veremez hale gelmektedirler. Kriz süresince, kaynaklarını verimli yönetmeyi, üretim süreçlerini ve maliyetlerini etkin kontrol etmeyi sağlayan ERP sistemine sahip firmalar ise, bu taleplere çok rahat cevap verip başarılı olacaklardır" dedi.