Psikometrik testler
Türkiye'de sıklıkla kullanılan 4 ayrı testi detaylı bir şekilde inceleyen Solmuş, her bir testin farklı ve üstün yönlerini ortaya koymuş.
Cattell 16PF Kişilik Envanteri, Hogan Kişilik Ölçümü, Mesleki Kişilik Envanteri ve Myers-Briggs Kişilik Envanteri'ni bir uzman değerlendirmesiyle daha iyi anlayabilirsiniz.
Her bir test farklı üstünlüklere sahip yani bir testi alıp her bir adaya uygulamanız çok doğru olmayabiliyor.
Tarık Solmuş bu testlerin hangisinin hangi durumlarda kullanılmasının daha uygun olacağını şöyle yorumluyor, "Ülkemizde, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde, bir ölçüm aracının baz alındığı ve tüm örgütsel ihtiyaçların bu araçla sağlanmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Bu açıdan da bakıldığında ve buraya kadar aktarılanların ışığında, belirli örgütsel süreçleri ölçmede bazı ölçüm araçlarının diğerlerinin bir adım önünde olduğunu ve daha zengin veriler sağladığını söylemek mümkündür.
Örneğin personel seçimi konusunda, Beş Faktör Kişilik Modeli'ne dayanan ölçüm araçlarının, 16PF'in, Hogan Kişilik Ölçümü'nün ve Myers-Briggs Kişilik Envanteri'nin kullanılması önerilebilir, ancak Myers-Briggs Kişilik Envanteri'nin yetenek-becerilerden ziyade tercihler üzerine odaklanması başka alanlarda kullanıldığında daha etkin ve başarılı sonuçlar vereceği izlenimini de uyandırmaktadır. Elbetteki bu ölçüm araçlarından hangisinin tercih edilebileceği, ölçülmek istenen pozisyona ve iş tanımına göre farklılık gösterecektir. Örneğin, pozisyon parekendecilik sektöründe satış ve pazarlamaya ilişkin ise 16PF'in ya da Hogan Kişilik Ölçümü'nün kullanılmasının daha yararlı olacağı söylenebilir."
Evet, Tarık Solmuş'un çalışmasından ancak bu kadarını aktarabiliyorum. Belki PERYÖN İzmir Şubesi kendisini bu konuyla ilgili bir seminer vermek üzere kente davet eder. Bence çok da iyi olur. Bir konuyu uzmanından dinlemeye o kadar hasretiz ki...
İZSMMMO GECESİ
Geçtiğimiz hafta Balçova Termal'de düzenlenen İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın 22. kuruluş yıldönümü geleneksel yemeğine katıldım. Muhasebeci ve mali müşavirlerin ciddi sorunları var. Sürekli değişen kanunlar, bir biri ardına yüklenen angaryalar bu meslek grubunun canını sıkıyor açıkcası. Ancak her şerden bir hayır doğar misali bunun bir de iyi tarafı var, değişikliklere ayak uydurabilmek günceli takip edebilmek için sürekli eğitimler düzenlemek zorunda kalıyorlar. Bu da aralarındaki birliği diriliği artırmış. Feyzullah Topçu başkanlığındaki yönetimin hakkını vermek gerek. Uzun zamandır birbirine bu kadar kenetlenmiş bir başka camia görmemiştim. Başkan en kısa sürede Yeni Asır TV'de yayınlanan programıma konuk olacak ve binlerce mensubu bulunan bu meslek konu konuşacağız.
İyilikle kalın
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.