Bilgi teknolojilerinde yaşanan devrim iş dünyasını olumlu yönde etkiliyor. Özellikle internetin yaygın kullanılmaya başlanması şirketlerin maliyetlerini önemli ölçüde azaltırken pazarlama ve iletişim faaliyetlerine yepyeni boyutlar getiriyor. Elektronik ticaret 2009 yılından bu yana yüzde 379'luk bir artış gösterdi. 2014 yılı sonunda Türkiye'deki internet üzerinden yapılan ticaretin hacminin yüzde 45'lik bir büyüme oranıyla 50 milyar TL'yi aşmas bekleniyor.
Sadece iş yaşamı değil bilişim teknolojileri kişisel yaşantımızın da önemli bir parçası oldu. Dünyada 3 milyara yakın kişi internet kullanıyor. Bu kullanıcıların 1.8 milyarının sosyal medya ağlarında bir hesabı var. Facebook 1.1 milyar kullanıcısıyla en çok kullanılan ağ olarak liderliğini sürdürüyor. İstatistikler gösteriyor ki, sabah gözümüzü açar açmaz telefonuna sarılan ve sosyal medya hesaplarını kontrol eden insanların önemli bir kısmı Türkiye'de yaşıyor. Facebook'un Türkiye'de 32 milyondan fazla kullanıcısı var. Twitter 10 milyonu buluyor.
ÇALIŞMA HAYATI
İnternetin bu derece yoğun kullanılması özellikle mesai saatleri içine de artık taşınıyor olması bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Mesela internet ve sosyal medya kullanımına ilişkin açılmış davaların son karar mercii olan Yargıtay'ın aldığı son kararlar ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.
Prof. Dr. Cem Kılıç, İş Hukuku'nun temel ilkesi olan "işçi lehine yorum"un sosyal medya kullanımının abartılması halinde uygulanmadığını söylüyor.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/410 sayılı kararında, işiyle ilgisi olmayacak şekilde, işyerinde sürekli internet kullanan güvenlik görevlisini işten çıkaran işvereni haklı buluyor ve yerel mahkemenin verdiği işe iade kararını bozuyor. Yani güvenlik görevlisinin interneti ve Facebook'u mesai süresince uzun uzadıya kullanmasını haksız buluyor.
Öte yandan Kılıç verdiği bir başka örnek de "9. Hukuk Dairesi 2010/37399 sayılı kararında bir bankada şube müdürü olarak görev yapan bir müdürün internette sanal bahis ve İddaa oynamasının, dolayısıyla internet kullanım alışkanlıklarının işini özenle yapmamasına neden olduğuna karar veriyor." Bu da kişinin tazminatsız olarak işten çıkarılması demek.
Yargıtay kararında, "Mesai saatleri içerisinde internette oyun oynamak ve çeşitli sitelerde gezmek işverenin güvenini kötüye kullanmaktır" deniyor. Bu noktadan hareketle bir yıl içerisinde 6 kez yarım saat, 6 kez de 1 saatin üzerinde oyun oynadığı tespit edilen tazminatsız olarak işten çıkarılıyor.