ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Selçuk'taki dünyaca ünlü Efes Antik Kenti ile Bergama'daki Akropol Ören Yeri'ni engelli turizmine açmak ve bu sayede kente her yıl gelen yaklaşık 1 milyon turist sayısını 500 bin kişi daha artırmak hedefiyle harekete geçti. Dünyaca ünlü iki ören yerinin de engelliler tarafından gezilebilecek hale getirilmesi için çalışma başlatıldı. Uygulamanın Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıdığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, "İlklerin şehri İzmir için bu fevkalade önemli bir gelişme" dedi.
En fazla ziyaretçi ağırlayan Efes ve Akropol'e yapılacak fiziki düzenleme, turizmcilerde de büyük heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, yapılacak düzenleme ile kente yılda 500 bin engelli turistin geleceğini ifade etti.
Öte yandan İzmir Arkeoloji, Selçuk, Bergama müzeleri de 'sesli müze' özelliğine kavuşacak. Böylece müzeleri ziyaret eden görme engelliler, tarihi eserlerin önünde durduklarında önceden hazırlanan ses kayıtlarını dinleyerek eser hakkında bilgi edinecek.
Yaklaşık 10 milyon engellinin yaşadığı Avrupa'da, ülkelerin birbiriyle yarıştığı engelli turizminde İzmir engelsiz ören yerleriyle ön plana çıkacak. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur, Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Övünç Bardakoğlu, Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı Başkanı (EGEV) Yılmaz Temizocak ve turizm gönüllüsü Nejat Şerdağ, İzmir'deki antik kentlerin engellilere uygun hale getirilmesini amaçlayan bir proje geliştirdi. 'Engelli Turizmi İçin Yapılması Gerekenler' başlıklı çalışma, EGEV Başkanı Temizocak tarafından İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu'ya verildi. Vali Yardımcısı Tunçsu, bu yılın başında dünyaca ünlü Efes Antik Kenti, Bergama'da Akropol Ören Yeri'nin engellilerin dolaşımına uygun hale getirilmesi amacıyla bir çalışma başlattı.
RAPOR SUNULACAK
Vali Yardımcısı Tunçsu ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz'in verdikleri bilgiye göre Efes ve Bergama'daki tarihi kentlerde engelliler için yürüyüş güzergahları belirlenecek. Projeleri hazırlanan çalışma kapsamında güzergah boyunca görme engellilerin okuyabileceği kabartmalı levhalar yerleştirilecek. Ortopedik engellilerin tekerlekli sandalye, akülü araç veya koltuk değneğiyle tarihi kenti ziyaret edenler için zemini ahşapla kaplı ve tutunma yerlerinin bulunacağı yürüyüş yolları yapılacak. Böylece daha önce antik kentlerin kapısından bile giremeyen engelliler, tarihi güzellikleri görme ve gezme şansı bulabilecek.
Bergama'da Akropol Ören Yeri'yle ilgili proje çalışmalarının 6 ay içerisinde tamamlanarak, Koruma Kurulu'na sunulacağını belirten Ediz, "Bu çalışmamızı önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz. Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'nde de benzer bir projeyi hayata geçireceğiz" dedi.
NE DEDİLER?
"Dünya çapında bir reklam"
Projenin İzmir için dünya çapında bir reklam olacağını söyleyen Turizmci Nejat Şerdağ, "Birleşmiş Milletler Engelliler Sözleşmesi'nin 30. Maddesi'ne göre tüm dünyadaki engellilerin her türlü ören yeri, müze, tiyatro ve sinamaya gidebilmesi gerekiyor. Biz bu sözleşmeye Türkiye olarak imza attık" dedi.
"Rahatça gezmek istiyorlar"
Engellilerin hiçbir zaman tek başına seyahat etmediğini söyleyen Ege Ekonomiyi Güçlendirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak, Avrupa'da çok sayıda ortopedik engelli insan var. Ve bunların seyahat harcamaları 8 milyar doları buluyor. Engelliler ya ailesi ile ya da bir bakıcı ile geziyor ve tatillerinde uzun süre kalıyor. Engellilerin tek istedikleri huzurlu ve rahatça gezebilmek" dedi.