Alaşehirliler özür bekliyor
Aziz Kocaoğlu’nun Kordon esnafını eleştirmek için “Alaşehirli tımarı” benzetmesi yapması, hem ilçe halkını hem de yerel yöneticileri öfkelendirdi
- İzmir
- Giriş Tarihi: 13 Ekim 2010 19:29
- Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2010 19:46
Aziz Kocaoğlu'nun Kordon esnafını eleştirmek için "Alaşehirli tımarı" benzetmesi yapması, hem ilçe halkını hem de yerel yöneticileri öfkelendirdi
FATİH MEHMET ATALAY (ALAŞEHİR)
ÖZÜR BEKLEYENLER NE DEDİ?
Alaşehir'deki meslek odası, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar konuyla ilgili tepkilerini dile getirirken, "Bu hak etmediğimiz sözler için Kocaoğlu'ndan özür bekliyoruz" görüşünde birleşti.
İzmir Alaşehirliler Derneği Başkanı Rasim Kırkaş: Sayın Başkanın bu açıklamayı farkında olmadan yaptığına inanıyoruz. İzmir'de yaşayan binlerce Alaşehirli'nin davetlisi olarak ilçemize gelsin. Sözlerinden dolayı özür dilesin. Keşke böyle bir açıklama yapmasaydı. Maksadınının Alaşehir'e ve insanlarına hakaret olmadığını açıklamasını bekliyoruz.
Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür: Kocaoğlu'nun Alaşehirlileri hiç tanımadığını düşünüyorum. Eğer Alaşehir'i biraz tanıyor olsaydı Alaşehir esnafının, çiftçisinin, halkının ne kadar dürüst güvenilir ve çalışkan olduğunu zaten bilirdi.
Alaşehir Esnaf Odaları Başkanı Rafet Elgin: Bu sözleri hayretle karşıladık. Alaşehir özellikle Türk tarımı açısından ilklere imza atmış ve halen adından söz ettiren bir yerdir. Örneğin yıllar önce Alaşehirli tarım sanayicileri Türkiye'de ilk defa yeraltı sularının yer üzerine çıkarılabilmesi için su tribünlerini üretmişlerdir. Alaşehir adı, tarihinin hiçbir döneminde esnaf ahlakına ve ruhuna aykırı hiçbir şeyle yan yana gelmemiştir.
Serhat Keleş (Esnaf): Kocaoğlu'nun Alaşehir'e hakaret etmesini gerektirecek hiçbir neden yoktur. İzmir'de binlerce Alaşehirli yaşamaktadır. Kocaoğlu bu açıklamalarıyla kendi halkına da hakaret etmiştir. Bu konuda Aziz Kocaoğlu'ndan özür bekliyoruz.
Alaşehir Fenerbahçeliler Derneği Başkanı- İşletmeci Mehmet Coşkunaslan: Sayın Başkan bunu kasıtlı olarak söylememiştir. En azından böyle kabullenmek istiyoruz. Alaşehir halkına bir özür borcu var. Bu deyim kötü ya da olmusuz bir iş için kullanılan bir deyim değildir. Askerde tımar ustası olarak nam salan bir Alaşehirli askerin ortaya çıkardığı "Alaşehir tımarı" yapılan işin kalitesini gösterir.
"Alaşehir tımarı" sözünün anlamı
Alaşehir'de bu konuda iki rivayet bulunmaktadır: Birincisi, askerde atları tımarlamakla görevli bir Alaşehirli bir erin bu işteki üstün becerisiyle paşalar tarafından da aranılır bir hale gelmesidir. Asker, Alaşehirli tımarcı; yaptığı iş de Alaşehir tımarı olarak ün yapmıştır. İkincisi ise Roma döneminden bu yana kervan yolları üzerinde bulunan Alaşehir'deki hanlarda mola veren insanların, vakit azlığı nedeniyle seri bir tımar talep etmesinden gelir. Bu tımar ve bakım işinin çok seri ve az zamanda yapılması "Alaşehir tımarı" deyimini türetmiştir. Fakat hızlı yapılan bu işin kalitesiz yapıldığına dair bir bilgi yoktur. Günümüzde bile çok acil yapılması gereken işlerde "Alaşehir tımarı" deyimi kullanılır.
Ne olmuştu
Başkan Kocaoığlu Kordon ve Pasaport'ta faaliyet gösteren esnafla bir araya geldiği toplantıda, işletmelerin ilgili yönetmeliklere aykırı haraketetmesine tepki göstererek, "Birinci Kordon, 'çakma mı' derler 'Alaşehir tımarı' mı derler ona benzedi. Pasaport da rezil oldu" demişti.
- İzmir'de polisin durdurduğu dolandırıcının üzerinden 3 milyon lira çıktı
- İzmir’deki amatör maçta ortalık karıştı! Hakeme saldıran kulüp başkanı ve futbolcular tutuklandı
- Türkiye'de ilk defa yapıldı! Ege Üniversitesi uzaya tohum gönderdi
- Eşini 3 yerinden bıçaklayarak öldürdü! Savunması 'pes' dedirtti