Türkiye'nin ilk "Kadın Müzesi"
- İzmir
- Giriş Tarihi: 23 Ocak 2014 18:20
- Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014 19:26
Ünlü kantocu Nurhan Damcıolu, modist Zuhal Yorgancıoğlu, CHP'nin Parti Meclisi üyeleri Berrin Gürçay Dilekçi ile Nazik Işık, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Nazan Çetin, CHP il ve ilçe kadın kolları yöneticileri, Fransız fahri konsolosu Zeliha Toprak, Goethe Enstitü Müdürü Roland Schmidt, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasiler, işadamları, Akıncılar mahalle muhtarı Ahmet Yılmaz, semt merkezleri kadın kursiyerler, mahalle sakinleri ve çok sayıda İzmirlinin katıldığı görkemli açılışı ünlü televizyon programcısı Seda Akgül sundu.
"Umutların kapısı olacak"
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, nüfusun yarısını oluşturan kadınların artık kadın müzesi ile üretkenliğini, özverisini, sevgisini, topluma daha özel yansıtabileceğini belirterek, "Hepimiz 'Kadının yanındayız' diyoruz. Ama bunu göstermekte yeterince etkin değiliz. Konak Belediyesi olarak biz bir kez daha sözde değil gerçek anlamda kadının yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Üreten, bize güç katan, toplumsal yaşantımızın temel taşı kadın, artık daha güçlü, Kadın Müzesi'nin bir başka amacı da son yıllarda kadına yönelik olarak artan şiddet ve baskı politikalarına karşı da önemli bir merkez olmak. Kadınlar şiddete, baskıya, sevgisizliğe İzmir'den dur derken yeni heyecan ve umutların da kapısını açacak. Artık kadının adı var. Bu yüzden mutluyuz" dedi.
Twitter'da dünyada TT oldu
Başkan Tartan twitter'da da ilk kez bir müzenin dünyada trend topik olduğunu müjdeleyerek, "Kadının direnci, üretimini, başarısını ortaya koyan müzemizin Türkiye'den sonra dünyada da trent topik olmasının sevincini yaşadıklarını ifade etti.
Bina; bodrum ve ara katla birlikte üç kattan oluşuyor. Giriş katında 'Geçmişten Günümüze Kadın', 'Atik Çağ'da Kadın' ve 'Video Art' odaları yer alıyor. Holde ise ziyaretçileri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nebile Hanım ile Viyana Başkatibi Tahsin Bey'in 1929 yılında Ankara Palas'ta yapılan düğünlerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Nebile Hanım ile dans ettiği fotoğraf karşılıyor. Duvarları süsleyen 19. yüzyıldan kalma altın sırma işlemeli bindallı, kaftan ve cepkenler hayranlık uyandırıyor. Giriş katının balkonunda ise tarihte ilklere imza atan Türk kadınlarından; Halide Edip Adıvar, tiyatro ve sinema sanatçısı, ilk kadın film yönetmeni Cahide Sonku, Dar-ül Bedai'ye ilk çıkan tiyatro sanatçısı Afife Jale ve Fereya'nin maskları yer alıyor.