SİT engeline "hassas" ayar
Türkiye'de en çok Ege bölgesinde yaşayanları canından bezdiren SİT alanları, "Hassas alan" tanımlamasıyla vatandaşı rahatlatacak esnekliğe kavuşacak. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, "Kırsaldaki insanımıza yaşama hakkının iadesini sağlayacağız" dedi
- İzmir
- Giriş Tarihi: 22 Ocak 2015 19:40
Raporlara bakılacak
Yasaklarla doğal alanların korunamayacağını kaydeden İyimaya, "Yasak yüzünden bölge halkı yıllardır tapulu arazisine ev yapamıyor, çocuklarını evlendiremiyor. Kırsaldaki insana yaşama hakkını verirsek, problemini çözecek değer oluşturursak görevimizi yapmış olacağız. Raporlar bir yerin Doğal SİT'ten çıkması gerektiğini söylüyorsa, biz o alanları çıkartacağız. Korunması gerekiyorsa da vatandaşın mağduriyetlerini giderici tedbirler alacağız" diye konuştu. İyimaya'nın bu açıklamaları 3 bin 500 civarında yapının kaçak konumunda göründüğü Muğla'nın Marmaris ilçesinde de memnuniyetle karşılandı. Yapılarının yüzde 90'dan fazlası kaçak görünen Hisarönü mahallesi muhtarı Mehmet Ali Taştekin, "Bu program hayata geçerse, köylüler de hayata bağlanır ve İyimaya'ya dua ederler. Tapulu arazisine ev yapamayan gençler, evlenemiyor, çalışamıyor ve köyü terkediyor. Bu yüzden köyümüz ilerleyemedi. Atalarımızdan kalma araziler üzerinde zengin toprakların fakir bekçisi gibiyiz" diye konuştu.
Marmaris Belediyesi'nin köy ve mahallelerden sorumlu Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan da, Muğla genelinde 5 bin civarında yapının kaçak konumunda olduğunu, bunlardan 4 bine yakının Marmaris civarında bulunduğunu hatırlattı. Kaplan, "Maalesef bu konu bölgemizin kanayan yarası. Marmaris'in yüzde 70'i orman, yüzde 18'i mutlak korunması gereken tarım arazisi, yüzde 2'si de arkeolojik SİT alanı. Yaklaşık 8 bin kişi geri kalan yüzde 10'luk arazide yaşamaya çalışıyor. İmar planı olmayınca insanlar kendi topraklarında sürgün hayatı yaşıyor. İyimaya'nın söyledikleri hayata geçerse, bölgenin en önemli sorunu çözülmüş olur" dedi.
ADEM ÜLKER / BEKİR TOSUN
Plansız topraklar
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, nu sorunun 30 yıldır sürdüğünü belirterek, "Buraların planlaması hemen yapılmalı ve insanların mağduriyeti ortadan kaldırılmalı. Geçmişte kaçak yapılarla ilgili alınmış, fakat uygulanmamış kararlar var. Bir ateş topu gibi elimizde duruyor. Ortak akıl yoluyla çözebiliriz" açıklamasını yaptı.