Gediz Nehri'nin kirlilik miktarı ve yol haritası belirlenmesi için proje başlatan TÜBİTAK ile Orman Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Müdürlüğü yetkilileri Anemon Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Sami Güzel, Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Manisa Çevre Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, ODTÜ Çevre Mühendisi Prof.Dr. Ülkü Yetiş ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan TÜBİTAK Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selma Ayaz, projenin 12 Haziran tarihinde başladığını belirterek, proje ile toplam kirletici yükünün belirleneceğini ifade etti. Ayaz, "Kamu kurumları ve sanayiciyi biraraya getirip projede yol almayı amaçlıyoruz. Sanayi kaynaklı kirleticileri ortaya koyup, sanayi kuruluşlarından kaynaklı kirlilik yükünün azaltılmasını hedefliyoruz. Tehlikeli maddeler tespit edilecek. Orman Su İşleri Bakanlığı'nın önüne bir sonuç koyacağız. Kim Gediz'i kirletiyor tek tek ortaya çıkacak. Bakanlık kendisine bir yol haritası çizecek. Yasal, idari ve teknik boşluk analizi yapılarak bunların giderilmesi için öneriler sunacağız" dedi. Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin de Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Gediz'i kirletenlere karşı denetimlerini sürdürdüğünü belirterek, "Gediz'in temizlenmesi için birçok kurum işbirliği içinde çalışıyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kamu ve özel kuruluşlar etkin şekilde denetlenmektedir. Geçen hafta itibariyle 820 kurum kuruluş denetlendi" diye konuştu.
"SU ARITMA TESİSLERİ VERİMLİ ÇALIŞMIYOR"
Toplantıda konuşan Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı da Gediz Havzası ile ilgili uzun süreden beri çalıştıklarını belirterek, "Gediz Nehri kurumların sahiplenmesiyle temizlenebilir. Orman Su İşleri Bakanlığı olarak havza üzerinde sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Su kalitesinde önemli iyileşmeler oldu. Ancak yeterli seviyeye gelinmedi. Atık su arıtma tesislerinin verimli şekilde çalıştığını söyleyemeyiz. Çok sayıda organize sanayi bölgesi var. Ancak sanayilerin arıtma tesisleri verimli şekilde çalıştırılmıyor. Bundan dolayı TÜBİTAK'ın bu projesi de büyük bir ihtiyaçtı. Arıtma tesisi olmayan çok fazla kirletici kaynak var. Bunların başında 24 saat birini bekletmek mümkün değil. Bu tesisleri online izleyen sistemlere ihtiyaç var. Vatandaşların da bu kirleticileri gördükleri zaman müdahale etmeleri gerekiyor" dedi.
"SANAYİ TESİSLERİNİN SADECE YÜZDE 50'SİNDE ARITMA VAR"
Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, sanayilerin artık temiz üretim tekniğine geçmesi gerektiğini belirterek, sadece arıtma tesisleri ile kirliliğin önüne geçilemeyeceğini söyledi. Kınacı, "Sanayi tesislerinin sadece yüzde 50'sinde arıtma tesisleri var. TÜBİTAK projesi 1 yıl sürecek. Tehlikeli maddelerin nehirde olup olmadığı ortaya çıkacak. Tesislerin standart değerleri ortaya koyulacak. Su kalitesini belirlemeden şuanda uygulanan standartları uygulasak bile istediğimiz kaliteyi elde edemiyoruz" dedi. Kınacı'nın konuşmasının ardından ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Yetiş, tehlikeli maddeler hakkında sunum yaptı.
DHA-Bölge - Türkiye-Manisa - Nermin UÇTU