Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla dayanan Güzelbahçe'de o dönemde Dor Kabilesi tarafından "Klonamiye" adında bir şehir kuruldu. 12 İyon kentinden biri olan Klazomenia şehri civarında yer alan Güzelbahçe, tarih boyunca Pers, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde özellikle askeri birliklerin konakladıkları bir merkez haline geldi. 1084 yılında Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah zamanında Çaka Bey tarafından ele geçirilirken daha sonra Haçlıların işgaline uğrayan bölge. 1403 yılında Timurlenk tarafından alınıp Aydınoğulları'na verildi. 16. yüzyılda Kağızmanlı Türkler, İzmir'e ve oradan da denizi takip ederek, bugünkü Güzelbahçe mevkiine yerleşti. Burada, Rumların hakimiyetinde bulunan Türkler, Klazomen Beyliği'nin yönetimi altına girdi.
Girit'ten geldiler
1893 yılında, Girit'te yaşayan Müslümanların bir kısmı muhacir olarak Güzelbahçe'ye gelip, bu mahalleye yerleşti. 1912 yılında yapılan mübadele sonucunda bu mahallede yaşayan Rumlar gönderilerek, yerlerine Girit'ten gelen Müslümanlar yerleştirildi. 1919-1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altında kalan Güzelbahçe, 12 Eylül 1922'de Albay Çolak İbrahim Bey ile Yüzbaşı Kemal Bey'in birlikleri sayesinde Narlıdere ve Urla ile birlikte düşman işgalinden kurtuldu.
Belediye 1984'te kuruldu
Cumhuriyet döneminde 1936 yılında, Kurtuluş Savaşı sırasında çok şehit kanı döküldüğü için Kilizman ismi Kızılbahçe olarak değiştirildi. Urla'ya bağlı olarak 1958 yılında Kızılbahçe Belediyesi kuruldu. Ancak birkaç yıl sonra "Kızıl" kelimesine gelen tepkiler üzerine ilçenin adı Güzelbahçe oldu. 12 Eylül 1980 yılında belediyenin lağvedilerek, İzmir Belediyesi'ne mahalle olarak bağlanması Güzelbahçe'nin gelişimini durdurdu. 26 Mart 1984 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi kurulunca, Güzelbahçe Belediyesi de yeniden kuruldu.
İzmir'in en eski okullarından
Güzelbahçe'nin ilk yerlilerinin oturduğu mahallede 1801 yılında yapılan Yukarı Çarşı Camii mahallenin en eski eseri olarak dikkat çekiyor. 1800'lü yıllar öncesinde Osmanlı Dönemi'nde Muhaberat Bölüğüne ait olan bina 1801 yılında camiye çevrilmiş. Avlusunda minikler anaokulu, sosyal tesisler, Kuran kursu, cenaze yıkama yeri ve çay ocağı bulunan caminin önünde bir de şehit mezarı bulunuyor. Muhaberat Bölüğü Komutanı Teğmen Akif Fikri Alevok'un patlayan el bombası sonucu şehit düştüğü rivayet ediliyor. İlçenin en eski ve ilk mahallesi olan Atatürk Mahallesi de Cumhuriyet döneminden önce yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. İlçeyi ziyarete gelen Vali Kazım Dirik'in adını taşıyan ve 1933 yılında yapılan İzmir'in en eski okullarından Vali Kazım Paşa İlkokulu hala eğitim ve öğretime devam ediyor.
Kadınlara meslek kursu
Mahallede kurulan Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi'nde kadınlara, pastacılık, arıcılık, tavukçuluk, dikiş nakış, bilgisayar gibi kurslar veriliyor. Kurslara bazen erkekler de katılıyor. Kadınlar, yaptıkları üç boyutlu resimlerle usta ressamlara taş çıkarıyor.