BALIĞIN VE BALIKÇININ ADRESİ YALI MAHALLESİ
Güzelbahçe’nin sahil kesiminde yer alan Yalı Mahallesi, balıkçı barınağı ve balık restoranlarıyla ön plana çıkıyor. 12 Eylül öncesi adı Derya Mahallesi olan ve çoğunluğun geçimini balıkçılıktan sağladığı mahallenin en önemli ihtiyacı ise hastane
- İzmir
- Giriş Tarihi: 23 Mayıs 2016 23:00
- Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016 23:09
Yalı Mahallesi, sahil kesimi ve balık restoranlarıyla, balıkçı limanıyla ön plana çıkıyor. Mahallede Balıkçı Barınağı'ndaki tezgahlardan pazar fiyatına alınan deniz ürünü taze balıklar, sahildeki restoranlarda pişirilerek yarı fiyatına balık keyfi yapılabiliyor.
32 yıllık muhtar
Yalı Mahallesi'nin kurulduğu 1984 yılında Muhtar seçilen Erol Cengiz, 7 dönemlik süreci kapsayan 32 yıldır görevini sürdürüyor. Güzelbahçe'de doğup büyüyen Erol Cengiz, İzmir'in en eski muhtarı. Muhtarlık süresi boyunca mahallenin nüfusunun 10 kat arttığını söyleyen Cengiz, "Ben göreve geldiğimde burada 800 kişi yaşıyordu, şimdi 8 bin kişi yaşıyor. Ama ilçe yerinde sayıyor" dedi. Cengiz, bölgenin en önemli ihtiyacının 24 saat hizmet verecek bir sağlık kuruluşu olduğunu ve hastane için de uygun yer olduğunu anlattı.
Hastane ve doğalgaz
Cengiz, "Urla'da, Seferihisar'da, Balçova'da hastane var. Ama burada gece yarısı pansuman yapacak iğne vuracak bir hastane yok. Sağlık ocakları mesai bitimi kapanıyor. Gece mağduriyet yaşanıyor" dedi. Mahallenin bir diğer ihtiyacının ise doğalgaz olduğunu belirten Muhtar Cengiz, "Doğalgaz Narlıdere'ye kadar geldi. Güzelbahçe yıllardır bunun eksikliğini yaşıyor" dedi.
Balıkçı Marinası olacak
Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği'nin faaliyet gösterdiği Güzelbahçe Balıkçı Limanı ise deyim yerindeyse ilçenin 14. mahallesi oldu. 3 yıl önce dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın girişimiyle ilçeye kazandırılan balıkçı limanında 40 dönüm karasal alan ve 100 bin metreküplük deniz alanı bulunuyor. 900 metrelik rıhtımı bulunan limanda derneğe bağlı 20 metrenin üstünde 59 tekne bulunuyor. 1500 balıkçının geçimini sağladığı liman ile ilgili bilgi veren Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aksoy, "Burası tam olarak faaliyete geçtiğinde son model çekek yerleri, balık müzesi ve marinasıyla Türkiye'nin en modern ve büyük balıkçı marinası olacak. Balıkçı çarşısı da İzmir ekonomisine katkı sağlayacak. Ben kendim için ağ ve balık malzemelerini İstanbul'dan aldım ve bunun için 88 bin lira ödedim. Bu para İzmir'de kalacak. Ayrıca 250 tekne kapasiteli bir alanımız var. Burada balıkçı teknelerinin yanında Güzelbahçe civarında oturanlar da yatlarını ve teknelerini buraya bağlayabilecekler. Daha önce yat ve teknelerini bağlayacak yer bulamadıkları için Çeşme ve Sığacık tarafına bağlıyorlardı. Bunun da müjdesini şimdiden vermek istiyorum" diye konuştu.
Ağ ekibi Ordu'dan
Balık sezonunun 15 Nisan'da sona ermesiyle birlikte tekneler yeni sezona hazırlık için şimdiden hummalı bir çalışma içine girdi. Ağların bakımı ve onarımı için ise özel ekip Ordu'dan geldi. Her yıl sezon bitimi gelerek ağların bakımını yapan 10 kişilik uzman ağ ekibi, İzmir'in yanı sıra Gürcistan, Japonya ve Moritanya gibi çeşitli ülkelere hizmet veriyor.
Kıyafet ve kitap yardımı
Göreve geldiği yıllardan bugüne kadar sürekli kıyafet toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Muhtar Cengiz, bilgisayarın yaygınlaşmasıyla birlikte raflarda unutulmaya yüz tutan kitapları ise Türkiye'nin dört bir yanındaki illere gönderip 6 kütüphane kurdu. Muhtarın gayretiyle Zonguldak, Çanakkale, Tunceli, Adıyaman, Erzurum ve Mardin illerindeki muhtarlarla bağlantıya geçilerek kütüphaneler kuruldu.
TOLGA TEKİN