Bala glikoz karıştırıp, satıyorlar... Vatandaşa bal yerine glikoz yediriyorlar...
Gıda sahtekârları bu kez de bala hile karıştırdı...
Arılar doğadaki çiçeklerden nektarları toplayarak bal üretiyor ancak piyasada öyle sahtekârlar var ki glikoz ile bal üretiyor.
İzmir'de sahtekârlar, bal üzerinden vatandaşı zehirliyor. Sahte bal sağlığa oldukça zararlı...
SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?
Peki, balın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak mümkün mü?
Uzmanlara göre çıplak gözle ya da tadına bakarak kesin bir sonuç elde etmek güç...
Uzmanlara göre balın gerçek ya da sahte olduğunu kesin olarak ayırt etmenin en iyi yolu ise laboratuvarlardan geçiyor...
Gerçek bal ile sahte bal arasındaki farkı anlayabilmek için laboratuvarda analiz yaptırmak gerekiyor.
Ancak bazı kriterlerden sahte balı anlayabilirsiniz bunlardan birisi de tadı..
Balın kristalleşmesi balın doğal özelliğinden gelen bir özelliktir. Kristalize olmuş bir balı incelediğinizde tüm kavanozda değil de belirli noktalarda kristalleştiğini görürsünüz.
Diğer bir kriter de koku... Bilhassa çiçek ve çam balını rahatlıkla kokudan anlayabiliriz.
Bildiğimiz tanıdığımız yerden almalıyız.