İzmir'de atlı sporları tanıtmak ve yaşatmak için Milli Emlak'tan Bornova'da yer kiralayan Salih Haznedar, CHP'li İzmir Büyükşehir'in kurbanı oldu. Daha önce kiraladığı alana dökülen molozları temizletmek için 9 ay uğraşan Haznedar, şimdi de dereye akan pis atık su yüzünden bir bir atlarını kaybediyor.
CHP'li Büyükşehir'e sorunun çözümü için her gün başvurduğunu ifade eden Haznedar, "Fabrikalardan dereye akan atık su, zehir saçıyor. Bu katliamı biri durdursun" dedi. Egemenlik Mahallesi Muhtarı Osman Kasap ise, söz konusu bölgede hizmet veren deri atölyelerinin ruhsatsız olduğunu öne sürdü. Defalarca Bornova Belediyesi'ne şikayette bulunduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını söyledi.
16 ay önce Bornova Işıkkent ile Gökdere arasında 6106 sokakta ormanlık alanı kiralayan 45 yaşındaki Salih Haznedar, atlı okçuluk ve kültürel sporlar tesisi kurmak istedi. Tesisini kurmak için gerekli altyapıyı kuran Haznedar, 9 ay boyunca ormanlık alana dökülen molozlarla uğraştı. Tam bu beladan kurtuldum derken, bu kez de civardaki tesislerden dereye akan atık suyun dereye akmasından dolayı atlarını kaybetmeye başladı. Amacının engelli çocuklara atlı okçuluk ve kültürel sporları yaptırmak, atlı sporları tanıtmak ve yaşatmak olduğunu belirten Haznedar, yakında elinde at kalmayacağını söyledi. 7 atının 2'sinin öldüğünü ve 3 tane de kısrağının düşük yaptığını belirten Haznedar, "Aralık ayından beri 3 kısrak düşük yaptı. Derenin kenarında otluyorlar. Ormanın içi dere kenarı dediğimiz yer normalde kaynak suyu. Fabrikalar ve üretim atölyeleri zehir saçıyor. İZSU'ya yüzlerce şikayet dilekçesi gönderdik. Her seferinde atık suyla en kısa sürede ilgileneceklerini söylediler. Bu dere Işıkkent merkezine kadar iniyor. Derede sadece atlarım sulamıyor. Ormanlık alanda yaşayan tüm canlılar bu sulardan içiyor. Ama Büyükşehir hala bir şey yapmadı ve yapacak gibi de durmuyor. Dibimizde Büyükşehir'e bağlı Işıkkent Köpek Bakımevi ve İtfaiye Bakım Merkezi bulunuyor. Büyükşehir yetkilileri bu konuyu çok yakından biliyor ama hiçbir işlem neden yapılmıyor. En az 5 dereye üretim tesislerinden bağlantı var. Her gün atlarım ölecek korkusuyla yaşamak istemiyorum. Daha tesis faaliyete başlamadan elimde at kalmayacak" diye konuştu.
Önce ormanın içinde izinsiz dökülen molozları temizletmek için aylarca Bornova Belediyesi'nin kapısına gittiğini ifade eden Haznedar, şöyle devam etti: "Burayı kiraladığımda ormanlık alana komple moloz döküldüğünü tespit ettim. Fotoğraflarını çekip Bornova Belediyesi'ne gittim. Ama belediye sorumluları bulmak yerine ilgilenmemeyi seçti. Tam 9 ay sonunda molozları zorla temizlettim. Belediyenin cevabı ise o molozları da bir ara temizleriz oldu."
İŞLETMELERİN ÇOĞU KAÇAK
Mahallesi Muhtarı Osman Kasap ise, derelere pis atık suyunun gelmesinde rol oynayan deri imalathanelerinin ruhsatsız olduğunu söyledi. Bornova Belediyesi'ne defalarca şikayette bulunduklarını dile getiren Kasap, "Bazen belediye ruhsatsız yerlere kilit vurdu. Fakat yine türediler. Şikayet ettik fakat olumlu sonuç alamadık. Durum böyle olunca da pis sular deredeki temiz su ile birleşti" dedi.
(Eray Arpaşin - Egeli Sabah)