“Körfez’deki marullar ekonomiye kazandırılsın”
- İzmir
- Giriş Tarihi: 15 Kasım 2021
Kirliliğe bağlı olarak deniz suyundaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla meydana gelen ve İzmir Körfezi'nin kuzey ile güney kıyılarında ortaya çıkan deniz yosunu yaklaşık 1,5 aydır varlığını koruyor. Deniz yüzeyini yeşile bürüyen ve kokuya neden olan tür için ilginç bir çözüm önerisi geldi.
BİYODİZEL YAPILABILIR
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Algal Teknoloji Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Meltem Conk Dalay, halk arasında deniz marulu olarak adlandırılan alglerle ilgili dikkat çeken bir öneride bulundu. Körfez'deki deniz marulu varlığının son zamanlarda arttığını kaydeden Dalay, bu yosunların yakıttan kozmetiğe çok farklı alanlarda kullanılabileceğini vurguladı. Alglerden elde edilen yağlardan, biyodizel, biyoetenol ve biyogaz elde edilebileceğini kaydeden Dalay, "Petrol kaynaklarına alternatif bir yakıt türü olarak algleri kullanabiliriz. Algleri gıdalara katarak besin değerini artırmak da mümkün. Antioksidan özellikleriyle ilaç ham maddesi olarak da kullanılabilir" dedi.