İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı'ndaki 500 yıllık Osmanlı hamamına sahip çıkamadı
Pınarbaşı’ndaki 15. yüzyıldan kalma hamam, Büyükşehir tarafından restore edildikten sonra İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası’na devredildi. Restorasyonu için milyonlarca lira harcanan hamam yeniden eski virane haline geldi. Hamamın bu hali “Emanete böyle mi sahip çıktınız?” dedirtti
- İzmir
- Giriş Tarihi: 29 Kasım 2021
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 30 yıllığına "restorasyon karşılığı kiralama" sözleşmesi imzalayarak devraldığı ve ardından milyonlarca lira harcayarak restore ettiği Tarihi Pınarbaşı Hamamı, yeniden virane hale geldi. Milyonlarca lira harcanan hamamın içler acısı halini ortaya koyan fotoğraflara Yeni Asır ulaştı. Hamamın bu hali "Emanete böyle mi sahip çıktınız?" dedirtti. Bu arada hamamda şu an görevli kimsenin bulunmadığı ve tarihi yapının kaderine terk edildiği anlaşıldı. Belediyenin hamamı işletmesi için devrettiği İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası'nın Başkanı Nafi Karaca, "Orada şu an hiçbir görevli yok. Eleman bulamıyoruz. Hırsızlar da mekanı bu hale getirmişler. Zaten biz artık orayı bıraktık" diye konuştu.
Böyleydi
BAŞKAN SOYER'DEN BAHANE GELDİ
443 metrakelik arazi içindeki hamamda ortaya çıkan skandal ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den "bahane" geldi. Soyer, belediyenin restarosyonunun ardından hamamı işletilmek üzere İzmir Hamamcılar ve Banyocular Esnaf Odası'na verdiğini ancak odanın burayı kötü kullandığını söyledi. Soyer, "Hamamcılar Odası burayı kötü kullandığı için Büyükşehir Belediyemiz rücu etmiş ve demiş ki, 'Bununla ilgili zararı sizden tazmin edeceğiz, burayı tahliye edin'. Bu talepte bulunduk ve takibini yapıyoruz" şeklinde konuştu.
'BOŞ OLAN YERE NİYE KİRA VEREYİM'
Oda Başkanı Nafi Karaca ise, "Şimdi orası pandemi döneminde kapandı. Personel de bulamadık, ondan sonra hırsızlar da orayı darma dağın ettiler. Eee ben nasıl gideceğim şimdi kapalı yere. Yapacak bir şey yok. Bana bir de 10 bin lira da kira çıkarmışlar. Zaten burası pandemi döneminde kapalıydı. Şimdi personel de bulamıyoruz. Şu an orada görevli kimse yok. Ben kendi hamamımda dahi bir personelle çalışıyorum. Ben orayı bıraktım. Zaten personel bulamadığım, boş olan yere niye kira vereceğim?" diye konuştu. Karaca, hamamın kubbesindeki yosunlaşmanın da yağmur sularından kaynaklandığını belirterek, "Şimdi Büyükşehir Belediyesi her şeyi yapıyor ama gelip de bir bilene sormuyorlar. Şimdi kiremitler döşendi. Biz içindeyken yağmur yağdı, söyledik. Geldiler, bir sefer göstermelik takla attırdılar olay bitti. Bu konuda hatalı belediyedir" dedi.
"BU HALE GELİNCEYE KADAR AKILLARI NEREDEYDİ?"
KONUYU ilk olarak geçtiğimiz haftaki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme getiren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Belediye emanete sahip çıkamamıştır. Bu tarihi hamam bu hale gelinceye kadar Büyükşehir Belediyesi'nin aklı neredeydi? Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca lira harcayarak restore ettiği böylesine önemli bir tarihi yapının bu hale getirilmesine seyirci kalmıştır. 'Biz değil, Hamamcılar Odası yaptı' demek de sorumluluktan kaçmaktır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, burayı Hamamcılar Odası'na değil, Büyükşehir Belediyesi'ne vermiştir. Maalesef emanete sahip çıkılamamıştır. Bunun sorumluları kimlerse hesap sorulmalıdır" dedi.
OSMANLI DÖNEMİNDEN KALMA
PINARBAŞI Hamamı, Anadolu'da bulunan Osmanlı hamamları içinde değerlendirildiğinde, tek mekanlı hamamlar grubunda yer alıyor. Hamam, 15. yüzyıldan kalma. O dönemde uygulanan özel yapı malzemelerine rastlanılan tarihi hamam, "soyunmalık", "ılıklık", "usturalık", "sıcaklık", "su deposu", "külhan" ve "odunluk" mekanlarından oluşuyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında hamamın Doğu cephesine, zaman içinde yıkılan "soyunmalık" bölümü de tekrar yapılmıştı.
ERHAN GÜLENÇ