İzmir'de eziyet geçidi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki anlamsız yapılarına bir yenisi de Karşıyaka’da eklendi. Üst geçitler normalde mesafeleri kısaltmak ve geçişi kolaylaştırmak için yapılırken, Mavişehir’de iki AVM’nin arasına 10 milyon Türk Lirası maliyetle yapılan üst geçit ise yolu tam 10 kat uzatıyor
- İzmir
- Giriş Tarihi: 01 Aralık 2021
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin adeta çizgi karakter "Prof. Zihni Sinir"in projelerine taş çıkartan bir icraatı daha ortaya çıktı. Son dönemlerde ciddi yatırımlar alan Mavişehir ve Yalı Mahallesi'ndeki Hilltown ve Mavibahçe Alışveriş Merkezleri arasındaki üst geçit akıllara durgunluk veriyor. Özellikle engelliler ile tekerlekli sandalye ya da bebek arabalı vatandaşlar normal yoldan karşıdan karşıya 55 metre yürüyerek geçerken, üst geçidi kullandığında ise yaklaşık 550 metre yürümek zorunda kalıyor.
IŞIKLARDAN GEÇİYORLAR
Kıvrılarak uzayan rampalar vatandaşa çile çektiriyor. Yapımı aşamasında da tartışma konusu olan üstgeçide tırmanıp karşıdan karşıya geçmenin büyük bir efor gerektirdiğini belirten vatandaşlar, bu yüzden üst geçidi kullanamadıklarını ve hemen yakınındaki trafik ışıklarından karşıya geçtiklerini söyledi. Vatandaşlar "Dolandur Üstgeçidi" ismini verdikleri köprüye direkt çıkış için asansör ve yürüyen merdiven yapılmasını istedi. Bu arada üst geçitten ortadaki tramvay durağına inen yürüyen merdivenlerin de yıllardır çalışmadığı belirtildi.
10 MİLYON LİRA HARCANDI
Öte yandan Yeni Asır'ın yaptığı araştırmada köprünün dudak uçuklatan maliyeti de ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde Yalı Mahallesi üzerinde kalan köprü ve yanındaki park için Mart 2017'de ihaleye çıkılmıştı. İhaleyi 6 milyon 921 bin liralık teklifiyle Diyarbakırlı Ölmez İnşaat ve Mila Enerji iş ortaklığı kazandı. Üst geçit de yaklaşık 3 yıl önce açıldı. Üst geçidin ışıklandırılması için geçtiğimiz aylarda 2 milyon 564 bin milyon liralık bir ihale daha yapıldı. Bu ihaleyi de İstanbullu Pramit Dekorasyon firması kazandı. Böylece üst geçidin toplam maliyeti yaklaşık 10 milyon lirayı buldu. Bu kadar yüksek maliyete rağmen vatandaşa doğru dürüst bir fayda sağlamaması da büyük tepki çekti.
HİÇBİR ŞEYE ÇARE OLMADI
KARŞIYAKA'NIN iki büyük AVM'sinin yanı sıra Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı'nın maçlarını oynadığı Mustafa Kemal Spor Salonu'nun da burada bulunması ve tramvay durağı olması bölgede büyük bir hareketliliğe neden olurken, karşıdan karşıya geçme mesafesinin normal koşullarda 55 metre olduğu alanda, üstgeçidi kullanan vatandaşlar 550 metre yürümek zorunda kalıyor. Bu yüzden vatandaşlar üst geçidi kullanmaktansa yakındaki trafik ışıklarında yer alan yaya geçidinden karşıya geçiyor. Bu arada köprüden yolun ortasındaki tramvay durağına inen yürüyen merdivenlerin ise yıllardır çalışmaması dikkat çekiyor.
MERT ALPDÜNDAR