Yalnız Minare’yi camisine Erdoğan kavuşturdu
Tire’de yıllar sonra camisine kavuşan Yalnız Minare’nin, Başkan Erdoğan’ın talimatıyla restore edildiği ortaya çıktı. Erdoğan’ın, 2016’da ilçeye gelirken helikopterden gördüğü yapının restore edilmesini istediği öğrenildi. 1865’te II. Abdülhamit tarafından yaptırılan cami, 4 yıllık çalışmanın ardından geçtiğimiz aylarda ibatede açıldı
- İzmir
- Giriş Tarihi: 15 Aralık 2021
İzmir Tire'de, yıllarca Yalnız Minare olarak bilinen Hamidiye Camii'nin restorasyonundaki kimsenin bilmediği gerçeğe Yeni Asır ulaştı. 2016 yılında, Tire OSB'de Sütaş tesislerinin açılışını yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu tarihi yapıyı ilçeye gelirken helikopterden gördüğü öğrenildi.
Erdoğan, İzmir karayolu Küçükmenderes Rahmanlar köprüsü kenarında bulunan yıkık minareyi görünce dikkatini bu noktaya yoğunlaştırdı. Yaklaşık 71 yıl önce camisiz kalan Yalnız Minare'nin hazin öyküsünü öğrenen Erdoğan, caminin aslına uygun olarak tekrar yapılmasını istedi. Harekete geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 4 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrası 1865'te II. Abdülhamit tarafından yaptırılan camiyi Eylül ayında tekrar ibatede açtı.
YILLAR SONRA İLK EZAN
Yıllarca harabe şekilde duran camiyi tekrar ibatede açtığı için Başkan Erdoğan'a teşekkür eden yöre halkı, "Uzun yıllar sonra minareden tekrar ezan sesinin duyulması bizi çok memnun etti. Allah Cumhurbaşkanımızı her türlü musibetten korusun" şeklinde dile getirdi. Araştırmacı Yazar Yılmaz Göçmen ise caminin yıkılışındaki gizli gerçeği gün yüzüne çıkardı. İzmir-Tire karayolunun inşaatı sırasında dönemin Başbakanı Adnan Menderes'i zor durumda bırakmak isteyen mühendisler tarafından yolun bilerek cami sınırları içinden geçirildiğini öne süren Göçmen, "O dönem halkta bilinçli olarak Demokrat Partili Başbakan cami yıktı" izlenimi yaratmak istemişler. Minareyi bırakıp camiyi yıkmışlar. Yani algı operasyonu yapmışlar" dedi.
LA MARTİN'İN ÇİFTLİĞİYMİŞ
Tarihi detayları ilk kez 'Yeni Asır' okuyucuları ile paylaşan Göçmen, "Osmanlı padişahı Abdülmecit bu bölgeyi 1849 yılında ünlü Fransız şair Alphonso De Lamartine'e çiftlik olarak tahsis etmiş. 1853'e kadar Tire'de yaşayan ünlü şair çiftliğinde unutulmaz günler geçirmiş. Tamamı 60 bin dönüm civarında olan çiftlik arazisinin içinde 14-16 arasında köy kurulmuş. Bu köylere gerekli olan okul ve camileri yine Sultan Abdülhamit yaptırmış" diye konuştu.
MÜSLÜMAN İŞÇİLER
Lamartine'nin, Fransa'ya dönmesi ile birlikte verimli arazilerin Sultan Abdülhamit tarafından işletilmeye başlandığını belirten Göçmen, "İşçiler Afrika'dan, Kenya ve Sudan gibi Müslüman ülkelerden temin edilmiş. Bugün "Afro Türk" diye adlandırdığımız kişilerin ataları da aslında bu insanlar" ifadelerini kullandı.
MENDERES GERÇEĞİ HALKA ANLATAMADI
OSMANLI'NIN son dönemlerinde bölgedeki arazilerin Hacı Ali Paşa'ya tahsis edildiğini anlatan Yılmaz Göçmen, "Bu kişi, merhum Adnan Menderes'in dedesi. 1950'li yıllarda dönemin başbakanı Menderes buradaki yolun genişletilmesi talimatını verir. Müteahhitler ise yolu ayrı bir güzergahtan geçirerek camiyi yıkar. Olay, DP'nin kalesi Tire'de büyük yankı yaratır. Hatta Menderes, Tire'yi ziyaret ederek infial içinde bulunan halka durumu açıklamaya gayret eder. Ancak gerçeği bir türlü anlatamamış" dedi.
NADİR UYSAL