İzmir'de her yaz aynı görüntü! Körfez, marul tarlasına dönüştü
İzmir Körfezi'nde yaşanan kötü koku sorunu vatandaşı isyan ettiriyor. Özellikle yaz sıcaklarının etkili olmaya başlaması ile birlikte kötü koku daha da çekilmez hale geliyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, körfezde atık suların engellenmesi ve beton kanalların yeniden topraklaştırılması gerektiğini belirterek, "Kıyılar ve deniz içi adeta marul tarlasına dönüşüyor" dedi.
- İzmir
- DHA
- Giriş Tarihi: 26 Mayıs 2022 10:46
- Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2022 16:12
TTKD bilim danışmanı, emekli akademisyen Dr. Erol Kesici, İzmir Körfezi'nin çok hassas yapıya sahip koy özelliğinde olduğuna dikkat çekti. Dr. Kesici, yağışlarla Meles Deresi'nin yanı sıra su kaynaklarından evsel, tarımsal ve sanayi atıkları taşınması nedeniyle körfezin eski günlerini hatırlatan yoğun koku ve kirlilik yaşandığını kaydetti.
Körfeze her türlü atık suyun ulaşmasıyla kalıcı hale gelen ve aşırı üreyen su yosunlarının oksijen azalmasına bağlı kokuşmaya neden olduğunu belirten Dr. Kesici, "Körfezin adeta bitmeyen sorunu haline dönüşen makroskobik yeşil su yosunlarından, deniz marulu adı verilen 'Ulva lactuca'nın aşırı artışının da çürümede önemli etkisi bulunmaktadır. Çürüme sonucu ortaya çıkan toksik metan gazı hidrojen sülfürün körfezin birçok kesiminde artması ve deniz marullarının hızla çoğalarak dip ve yüzeyi kaplaması, adeta örtü oluşturması, deniz suyundaki oksijen miktarını azaltmaktadır" dedi.