İzmirlilerin kabusu oldu! Körfezdeki deniz marulları, ekonomiye kazandırılacak
İzmir Körfezi'nde yoğun olarak görülen özellikle de yaz sıcaklarında kötü koku yayan deniz marulları için Ege Üniversitesi'nce çalışma başlatıldı. Projeye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Meltem Conk Dalay, "İzmir Körfezi'ndeki deniz marullarını topladık. Kurutup, ardından da dondurup sakladık. Projemiz kapsamında bunu enerji, gıda, kullanılabilir malzemeler üretmek gibi birtakım amaçlarla kullanmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
- İzmir
- DHA
- Giriş Tarihi: 13 Kasım 2022 11:07
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Conk Dalay, İzmir Körfezi'nde sık görülen deniz marullarının ekonomiye kazandırılması için proje hazırladıklarını belirterek, "İzmir Körfezi'nde son birkaç yıldır oldukça yoğun alg patlaması yaşıyoruz. 'Ulva Lactuca', halk arasında 'deniz marulu' deniyor. Körfez suyundaki azot ve fosforun aşırı derecede artmış olduğunu gösteriyor. Yağmurla birlikte tarlalardaki azotlu gübre kalıntıları ile arıtma tesislerindeki suların İzmir Körfezi'ne gelmesi; alglerin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çoğalması için çok uygun koşullar oluşturuyor. Krizi fırsata dönüştürmek için biz de bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla da bazı gruplarla ortak proje hazırlıyoruz" dedi.