Kemiklerinizi ve eklemlerinizi yaşlanmayla birlikte gelen normal aşınma ve yıpranmadan korumak için bir bardak sütten daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Bu besinlerin önerilen miktarını günlük olarak almak, eklemlerinizi uzun vadede koruyabilir. Peki kemik sağlığınızı korumak ve sağlamlaştırmak için hangi mucizevi besinleri kullanmalıyız? İşte cevabı...
DOLMALIK BİBER
C vitamini genellikle narenciye ile eşanlamlıdır, ancak bir orta boy dolmalık biber aslında çok daha fazlasını içerir. Kollajeni uyarmanın yanı sıra, C vitamini aynı zamanda iltihapla savaşan bir antioksidandır. Bu iki özellik bir araya geldiğinde, bu sebzeleri eklemler için harika hale getirir.
MANTAR
Mantarlar, D vitamininin birkaç besin kaynağından biridir ve bir çalışma , beyaz düğme mantarını yemenin, D vitamini takviyesi almak kadar yararlı olabileceğini bulmuştur. Ek bir avantaj olarak, araştırmalar, sığır eti yerine mantar kullanmanın diyetinizdeki kalorileri azaltmanın iyi bir yolu olduğunu gösteriyor.
YABAN MERSİNİ
Bu koyu renkli, tatlı yemişler iki faydalı besinle doludur: polifenoller ve C vitamini. İlk olarak, araştırmalar yaban mersinindeki polifenollerin osteoartritten kaynaklanan eklem ağrısını azaltabileceğini gösteriyor. Ve bir porsiyon (bir avuç veya bir bardak) yaban mersini, kollajen üretimi için gerekli olan günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 16'sını sağlar.
TATLI PATATES
Tatlı patatesler, kemik sağlığı için iki önemli besin olan hem magnezyum hem de potasyum ile yüklüdür. Magnezyum D vitaminini aktive eder, bu nedenle düşük seviyelerde olması kemik sağlığını etkileyebilmektedir. Ayrıca potasyum, vücutta kalsiyumun kemiklerden kaçmasına neden olan asitleri nötralize etmeye de yardımcı olur.
SARDALYA
Her zaman en popüler yiyecek olmasa da, sardalyalar iltihapla savaşan omega-3'ler, kemik yapıcı kalsiyum ve D vitamini ile doludur. İskandinavların yaptığı gibi bir ekmek üzerinde deneyebilir veya bir salataya ekleyebilirsiniz. Sardalyayı gerçekten sevmiyorsanız alternatif olarak somon tüketebilirsiniz.
ZERDEÇAL
Bu canlı sarı, baharat, güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Zerdeçal, eklem sağlığı potansiyeli açısından incelenmiştir ve araştırmalar , artrit ile ilişkili semptomları hafifletebileceğini düşündürmektedir. Omletten kahveye ve hatta sebzelere kadar her şeye zerdeçal ekleyebilirsiniz .
KURU ERİK
Diyetisyen Amy Gorin, "Bu mor taşlar potasyum ve magnezyumun yanı sıra K vitamini içerir" diyor. Bu sayede günlük kemik kaybını önlemeye de yardımcı olabilir. Kuru erik günlük beslenmenizde bulunmasa da, atıştırmalık olarak tüketebilir veya unlu mamülleri tatlandırmak için kullanılabilir.
KEMİK SUYU
Kemik suyu, kemiklerin kaynatılmasıyla yapıldığından, kollajen ve protein açısından zengindir . Birçok insanın çorba veya soslar için bir temel olarak kullandığı bu besini hatta bazı kişiler sıcak çay gibi içmeyi tercih etmektedir.