BURCU ILGIN
Bu hafta, özlemle beklediğimiz Anadolu Ateşi Grubu'nu yeniden izleme şansı elde ettik. Yine muhteşem iki gece yaşattılar biz İzmirlilere.
Önce Troya, ardından ise Anadolu Ateşi'ni seyretmek onları ne kadar özlediğimizi bize hatırlattı. Gösteriler öncesi Mustafa Erdoğan ile provalarda buluştuk. Şaka değil, 8 TIR'lık malzeme ile gelmişler. Yaklaşık ikişer saatlik gösteri için 3 gün boyunca sahne kurdular. Prova yaptılar.
Soyunma odalarına sığmayan kostümler koridorlar boyunca uzanıyordu.
7'den 70'e 247 dansçı vardı ve hiçbir şekilde kaos ortamı yoktu.
Herkes son derece sakin ve ne yapması gerektiğini bilen tavırlarla ortalıkta dolaşıyordu. Biz iki tane çocuğu zapt etmekte zorlanırken orada 30 ya da 40 çocuk en ufak komutu kaçırmadan hocaları ne derse onu yapacak şekilde disiplinli bir çalışma sürdürüyordu. Bu büyülü sahnenin arkası da o kadar büyülü yani. Mustafa hoca Yeni Asır'a özel açıklamalar yaptı.
100 ÜLKE GEZDİK
Bugüne kadar 50'den fazla ülkede gösteri yaptınız.
98-100 ülke oldu.
Peki bunların arasında en büyük ilgiyi nerde gördünüz?
Her yerde aynı ilgiyi görüyoruz.
İlgisine şaşırdığınız bir yer oldu mu?
Meksika ve Amerika çok farklıydı. Çok yüksek coşkuyla izliyorlardı. Meksika'da bir kaç defa bis yaptık.
Çin'de de öyle. Gösterilerimize, gittiğimiz ülkenin kendi halkı daha çok katılıyor. Azur adası muhteşemdi. Zaten adanın nüfusu on beş bindi.
Bize on iki bin seyirci geldi. Martinique adası çok ilginçti orda da çok müthiş bir ilgi gördük. Oraya tekrar tekrar çağrıldık.
Sizin bir Türk grubu olmanıza şaşırıyorlar mıydı?
Şimdi bilinen tanınan bir topluluk olduğumuz için artık şaşırmıyorlar. Ama ilk yıllar "Gurubunuzda Türk var mı?" diyorlardı. Tüm dansçıları Rus zannediyorlardı. Almanya'ya gittiğimizde ilk sene. Sanırım 2002'ydi. Münih'te gümrükte bize mülteci muamelesi yapıp bizi tuttular. Yıllar sonra aynı gümrüğe gittiğimizde pasaport görevlisi çıktı. "Eyvah yine sorun çıkacak herhalde" dedim. Ama "Ben sizi üç kez izledim. Bir fotoğraf çekilebilir miyiz?" dedi.
Şimdi artık hızlı hızlı geçiyoruz gümrüklerden. Şu anda dünyanın tanınan en büyük topluluklarından biriyiz. Turne kapasitesi ve dansçı sayısı itibariyle en büyüğüz. Buraya 247 kişi ile geldik. Kimse 247 kişiyle gösteri yapmıyor. En fazla 45 kişiyle çıkıyorlar sahneye. Biz bu açıdan dünyanın en büyüğüyüz diyebiliriz.
STİLİMİZ BİZE ÖZEL
Rusya'daki toplulukları da geçtiniz yani
Tabii onlardan da fazlayız.
Peki Sultan's of the Dance'den beri ekibinizde olan kişiler var mı?
Var. Şu an salonda hocalık yapan grupların başında olan herkes o ilk kadrodan. Hala sahnede dans eden de var. Baş dansçımız Troya'daki Hector örneğin... Anadolu Ateşi'nde de baş dansçı yine 1990'da kadroya giren arkadaşlardan. Biz prensip olarak kimseyi bırakmıyoruz. Bizimle kalanlar şu an hocalık yapıyor. 8 tane okulumuz var. O okullarda hocalık yapanlar da bizim ilk kadrodan.
O zaman artık Anadolu Ateşi diye bir stil var.
Evet. Çünkü bizde dans edebilmek için dansın dört beş disiplinini bir arada yapabilmek gerekir. Bizim yetiştirdiğimiz dansçılar bunları yapabiliyorlar.
En küçükleri kaç yaşında
4 yaşında
4 yaşında sahneye çıkan olacak mı?
Tabii ki.
Bu kadar büyük bir ekibi koordine etmek zor olmuyor mu?
Ekip deneyimli, yöneten hocalar deneyimli. Her birinden biri sorumlu. Yani aramızda iş bölümü yapıyoruz. Ama çocuklar da ne iş yaptıklarının farkındalar ve bizim öğrencilerimiz oldukları için okuldaki soyunma odasını nasıl toplu buluyorlarsa kulisi de öyle toplamak zorunda olduklarını, doğru zamanda doğru yerde olmak zorunda olduklarını biliyorlar. O açıdan temel eğitim aldıkları için bir problem yaşamıyoruz.
HERKES DANS EDEBİLİR
Okulunuza girmek için bir yetenek sınavı var mı?
Profesyonel dansçı olmak için evet. Dört aşamalı bir sınav var. Ama kursiyer olmak isteyenler için bir kriterimiz yok. Biz herkesi dans ettirebileceğimize inanıyoruz.
Neden Antalya?
Antalya'da turistlere de gösteri yapıyoruz.
İzmir'e de okul açmayı düşünüyor musunuz?
Evet Yılmaz ile bir kaç yere baktık. BKM ve Anadolu Ateşi olarak buraya geleceğiz bir yıl içerisinde.
SAHNEYLE BÜYÜLÜYORUZ
Ana ekipte kaç tane dansçı değişti?
Şu ana kadar buraya 1500 civarında dansçı geldi, gitti. Biz sürekli kadroyu yeniliyoruz, gençleştiriyoruz. Kastımızın içinde çocuklar var, kursiyerler bile var. Kursiyerleri bile sahneye çıkarmak büyük bir marifet. Neticede amatörler ve dansçı olma niyetleri yok. Ama biz onları da sahneye çıkararak sahnenin büyüsüne kapılmalarını istiyoruz. Bu sebeple gençleştirme süreci hep devam ediyor. mesela biz Kıvılcım'ı bundan altı yıl önce kurduk.
Kıvılcım'a 4 yaşında başlayıp, devam edip şimdi ana grupta oynayan 16 kişi var. Bu onlar için de benim için de müthiş bir şey çünkü ben artık istediğim tarzda dansçı yaratmış oldum. İlk kadroyu kurduğumuzda gazeteye ilan verdik. Bir kısmı halk dansları yapmış, bir kısmı bale, bir kısmı modern dans. Onların stilini düzeltip istediğimiz formata getirip uğraşmıştık şimdi temelden istediğimiz gibi yetiştiriyoruz.
"SOKAKTAN SAHNEYE"
Sokak çocuklarını da ekibinize kattığınızı duydum. Evet doğru. Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan da çocuk aldık.
Bizim Roman projemiz var. Romanlarla Dans. İstanbul'un ara sokaklarında yaşayan insanları dansa yönlendirdik. İyi de sonuç aldık. Avrupa Birliği'yle ortak yapmıştık bu projeyi. Şu anda bizimle beraber dans ediyorlar.
7 KUŞAK SAHNEDE
Peki dansçıların yaşı önemli mi? Kaç yaşına kadar aktif dans ediyorlar?
Biz olabildiğince uzatıyoruz. Sahnede 45 yaşında dans eden arkadaşlarımız var Oktay Hoca.Bizim eski hocamız da var 64 yaşında. Bütün kuşaklar bu gösteride olacak. Anadolu Ateşi'nin bu gösterisinde yedi kuşak aynı sahnede gösteriye çıkacak.
YAZA 'İSTANBUL DREAMS' SONRA 'İPEK YOLU'
Peki bundan sonra yeni koreografi var mı?
İki tane yeni oyun var. İpek Yolu ve İstanbul Dreams.
Ne zaman geliyorlar?
İstanbul Dreams Haziran'da. İpek Yolu ise seneye hazır olacak.