ERCAN AKGÜN
Uzun yıllar önce birbirleriyle cihaz ve plak alışverişi sırasında tanışan avukat Hamdi Özkaya ile Elka Ajans'ın sahibi Kaan Şeker'in hobisi mesleğe dönüştü. Uzun yıllardır avukatlık mesleğini sürdüren Hamdi Özkaya ile 1995'ten beri İzmir reklam sektöründe ajans hizmeti veren Kaan Şeker, bu sene mart ayında hayata geçirdikleri Meda Pikap ve Plak Evi İzmir ile hem hobilerini sürdürmeye çalışıyor hem de bu işe gönül veren koleksiyonerlerin yüzünü güldürüyor. Mağaza içerisinde yer alan nadide pikaplar, kapak fotoğraflarıyla nostalji kokan plaklar, kasetler, dönemin teknolojisini yansıtan hoparlör, anfi, makara bant ve radyolar, görenleri hem zamanda yolculuğa çıkarıyor hem de yüzlerinde özlem dolu gülümsemelere neden oluyor. Her ikisi de kendi mesleklerini sürdüren ortaklar, hobi amaçlı başladıkları bu serüvenin, kısmen de olsa mesleğe dönüştüğünü belirterek ticari bir amaç olmadığının altını çiziyor. Mağazanın internet sitesi aracılığı ile online satış da gerçekleştiriliyor.
İZMİR'İN İHTİYACI VARDI
Mağazadaki bütün cihazları, yurt dışından kendi koleksiyonu için getirttiğini söyleyen Hamdi Özkaya, "Kendi zevkimizi mesleğe dönüştürmek ve bu işle ilgilenenlere hizmet sunabilmek için bu yola çıktık. İzmir'de böyle bir yere ihtiyaç duyulduğunun bilincindeydik.
Çünkü bu kadar kapsamlı ürün ve cihazların bir arada olduğu böyle bir mağaza yoktu" dedi. 1970'li ve 80'li yıllarda bu tür dükkanların çok fazla olduğunu fakat zaman içinde çoğunun kapandığını ve hatta günümüzde artık neredeyse hiç kalmadığını dile getiren Özkaya, "O dönemleri yaşayan kişiler, bizim mağazamızı görünce çok mutlu oluyor ve eski günlere döndüklerini söylüyor. Burada amaç ticaretten çok bu işe gönül verenlerle bir araya gelmek. Eski dönemlerin müzikleri hakkında sohbetler etmek, plak, pikap ve kasetçalar alışverişleri yapmak" dedi.
GENÇLER DE SEVİYOR
15 yıldır birikim yapan Kaan Şeker ise plakların ses kalitesinin günümüzde tekrardan keşfedildiğini belirterek, "İlk kez plak dinleyen gençler çok ilgi gösteriyor. Plaktan çıkan analog sesin aslında gerçeğe en yakın ve en doğru ses olduğunu, bir CD'den veya MP3'ten çıkan seslerden çok daha kaliteli olduğunu anladılar. Bu yüzden mağazamızdaki ürünler, gençler tarafından da büyük ilgi görüyor. Yıllardır topladığımız ve aralarında özel olarak üretilen plakların yer aldığı koleksiyonumuzu burada sergiliyoruz. Aralarında oldukça kıymetli olan parçalar da var.
Türk baskı plaklar, özellikle yurt dışından çok rağbet görüyor. İnternet ortamında bulunamayan kayıtlar var. Zamanında yüklenmemiş çünkü. İnternette bulamadıklarını bizden alıyorlar.
Bir de bizde yayınlanan yabancı plaklara Türk kapaklar basılmış. Yurt dışında çok ciddi takipçisi olan plaklar bunlar. Burada büyük paralar kazanmıyoruz. O niyetle yola çıkmadık. Zaten ikimizin de meslekleri var" açıklamasını yaptı.
HIZLI TÜKETİM KURBANI
Koleksiyonculuğa 1980'li yıllarda başladığını ifade eden Özkaya, "O yılların cihazları çok kaliteliydi ve dönemin şartlarına göre çok tercih ediliyordu. Zamanla sektör dijitale doğru kayınca, cihazlar ses kalitesinden ödün vermeye başladı. Plaklarda MP3 gibi şak diye o şarkıdan bu şarkıya geçmek yok. Dijital ortamlarda olduğu gibi parçanın herhangi bir yerine gelmeniz de kolay değil. Plaklar yavaşlığından dolayı bırakıldı. Günümüzün hızlı tüketimi plakları yendi. Fakat insanlar anladılar ki hız her şey değil. Hızlı yaşadığın zaman bir şeylerden ödün veriyorsun ve tadına varamıyorsun" şeklinde konuştu.
ÇALIŞIR VAZİYETTELER
Cihazların hepsinin arızalarının giderilmiş, bakımlı ve çalışır vaziyette olduğunu vurgulayan Özkaya ve Şeker, kendilerine arızalı cihaz getirenlerin olduğunu ve tamirat hizmeti de sunduklarını söyledi. Koleksiyonculuğa halen devam ettiklerini de belirten ortaklar, "İlk kez gördüğümüz her plak ve cihaz bizi hala heyecanlandırıyor. Bazılarını kendimize ayırıyoruz. Bizde olmayan koleksiyonları alabilmek için bazen de elimizdekileri satıyoruz" dedi. Bütün ürünleri hem kendi avukatlık bürosunda hem de evinde sakladığını söyleyen Özkaya, "Bir süre sonra evde çok yer kaplayınca eşim söylenmeye başladı. Kaan'ın da topladıkları çoğalınca onunla böyle bir mağaza açmaya karar verdik" dedi.