Herkesin severek izlediği, milli sporcularımızın başarılarıyla sevindiğimiz atletizmde sıra geldi disk atmaya. Disk atma, atletizmde atma spor dallarından birisidir.
Atletizm branşlarından da en bilineni ve en eskilerindendir.
Eski Yunan şairi Homeros yapıtlarında disk atmaya sık sık yer vermiştir. M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunanlı heykelci Myron'un ünlü "Diskobolos" heykelinin teması, disk atan bir atlet üzerinedir. 1896'da Atina'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nda atletizmin bir dalı olarak yerini almıştır. 1928'deki Olimpiyat Oyunları'nda bayanlar da disk atmada yer almaya başlamışlardır.
Amerikalı Alfred Qerter, 1962'de diski 61.10 m uzaklığa fırlatan ilk sporcudur. Dist atmada kullanılan disk, ağaç ve benzeri malzemeden yapılır. Kenarları ise metaldir.
Diskin merkezinde ağırlık olup bu ağırlık, erkeklerde 2 kg iken bayanlarda 1 kg'dır. Ayrıca erkeklerin kullandıkları diskin çapı 219 mm ila 221 mm arasındadır.
Bayanların kullandıkları diskin çapı ise 180 mm ile 182 mm arasındadır.
DİSK ATMA DAİRESİ
Disk atılan dairenin çapı 2.5 metredir. Bu daire yerden biraz yüksek olmalıdır. Dairenin iç yüzeyi ise düz ve 20 mm alçak olmalıdır. Disk atan sporcular bir adımda dönerek diski atarlar. Disk dairesinin etrafı kafes ile uygun şekilde kapatılır. Nedeni ise görevli, yarışmacı ve seyircilerin emniyeti. Bu kafesin yüksekliği ise en az 3.35 metre olmalıdır.
GENEL KURALLARI:
- Diski atan sporcu, dairenin iç yüzeyine veya daireyi oluşturan demirin iç kısmına dokunabilir ama atışa başlandığı andan itibaren gövdenin herhangi bir kısmına ve dairenin dışına dokunması ve adım atması yasaktır.
- Atılan disk yere düşmeden, atıcı daire dışına çıkamaz. Çıkarken de dairenin geri yarısından çıkmalı.
- Atıcıya verilen süre 1.5 dakikadır. Eğer yarışmacı sayısı 8'den az ise 3'er denemeden sonra 3'er deneme daha yapılabilir.
- Ölçülendirme ise 2'şer cm'lik dilimlerle yapılır.
- Diski atan atıcı eline reçine sürebilir fakat ayakkabısının altına veya atış alanına herhangi bir madde süremez.
- Eldiven giymek ve parmakları birleştirerek bantlama yapmak yasaktır.