Sırtınızı yere getirmeyecek üniversiteler
Gençleri geleceğe taşıyan en önemli koridor üniversitelerden geçiyor. Ama hiçbirinin sonu aynı kapıya çıkmıyor. Çünkü eğitim, araştırma, birikim, teknoloji ve bütçe seviyeleri çok farklı. İşte kapılarını sizin için araladığımız, dünyanın en iyi üniversiteleri...
- Pazar
- Giriş Tarihi: 10 Mart 2019
STANFORD
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde özel bir üniversitedir. Akademik başarısı ve bütçesiyle dünya ikincisidir. Stanford'un öğrenci, mezun ve hocalarının sayısız buluş ve atılımları arasında SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) de bulunmaktadır. Silikon Vadisi'nin öncüsü olan üniversite, mühendislikte dünya lideri, hukukta ise iddialıdır.
HARVARD
ABD'nin Boston şehrinde yer alan ve dünyanın bir numaralı üniversitesi olan Harvard'ın öğrencileri arasında 40'tan fazla Nobel ödülü sahibi ve ABD eski Başkanı Barack Obama da vardır. Dünyanın en büyük bütçeli üniversitesidir. Tüm bilim dallarının yanı sıra hukuk, ekonomi ve işletme alanında liderdir.
MASSACHUSETTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
ABD'nin Boston şehrindeki üniversite; mühendislik, fizik ve teknoloji alanındaki üstünlüğüyle dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak bilinir. Sosyal bilimler, sanat, dil bilimi ve ekonomi alanında da çok başarılıdır. Mezunları, öğretim üyeleri ya da araştırmacıları tarafından 91 Nobel ödülü, 25 Turing ödülü ve 8 Fields madalyası kazanılmıştır.
OXFORD
İngiltere'nin Oxford kentinde dünyanın en eski üçüncü üniversitesidir. 38 özerk kolejden ve kendi içinde dörde ayrılan akademik bölümlerden oluşur. Ana yerleşkesi yoktur; tüm binaları şehir merkezi içinde dağılmıştır. Pek çok Nobel Ödülü sahibi ve 27 İngiltere başbakanı Oxford mezunudur. Psikoloji, felsefe, hukuk ve matematik eğitiminde öne çıkıyor.
ZÜRİH TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
İsviçre'nin Zürih kentindeki bu üniversite, alanında dünyanın beşinci en iyi üniversitesidir. Albert Einstein'ın da aralarında yer aldığı 21 Nobel ödüllü bilim adamı buradan mezundur. Tüm dünyada araştırma alanında öncü bir kamu üniversitesi olan Zürih Teknoloji Enstitüsü; mühendislik, matematik ve fen bilimlerini kapsayan bilimsel dallarıyla dikkat çekiyor.
LONDRA EMPERYAL KOLEJİ
Imperial College London (Londra Emperyal Koleji), İngiltere'nin başkenti Londra'da 1907 yılında kraliyet lisansıyla kuruldu. Dünyanın en iyi dokuzuncu üniversitesidir. Mezunları ve öğretim üyeleri arasında 14 Nobel ödülü, iki Fields madalyası sahibi bulunur. Tıp, doğa bilimleri, mühendislik ve işletme fakültelerinde lider üniversiteler arasındadır.
CAMBRİDGE
Birleşik Krallık'ın Cambridge kentinde devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite dünyanın dördüncü en eski üniversitesi. Oxford'dan ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversite yönetimleri farklı 31 koleji barındırır. Isaac Newton, Ernest Rutherford, Charles Darwin ve Alan Turing gibi büyük bilim adamları buradan yetişti.
KALİFORNİYA TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Dünyanın en iyi on üniversitesi arasındadır. 30'dan fazla öğrencisi Nobel ödüllü... Mezunlarından Harrison Schmitt aya adım attı. NASA için çalışan laboratuvarlar kuran Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, bilim teknik, fizik ve astrofizikte dünya markası.
PRİNCETON
New Jersey'de özel bir üniversitedir. 40 Nobel ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası sahibi bu okulda yetişmiştir. Albert Einstein 1933'ten, ölene dek Princeton'da çalışmıştır. Öğrenci başına dünyanın en çok bağış alan üniversitesidir. Matematik ve sanat tarihi dallarında öncüdür.
BÜLENT GÜRLÜK