Balyoz güvenlik harekatı iddialarına yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan, ikisi muvazzaf 6 amiral ve 2 korgeneralin de aralarında olduğu 13 rütbeli asker Özel Yetkili İstanbul Adliyesi'ne çıkarıldı. Aralarında muvazzaf subaylar Tuğamiral Aziz Çakmak ve Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, emekli Tümamiral Özer Karabulut ile emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiral Mehmet Kaya Varol ve emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan sevk edildiği nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Albay Metin Dikinci, Albay Cengiz Köylü ile emekli astsubay Adil Erden savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
YOĞUN ÖNLEM ALINDI
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı adliyeye, önce Tuğamiral Aziz Çakmak ve Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz getirildi. Merkez Komutanlığı'na ait sivil plakalı askeri araçla gelen iki amiral ile kadın avukatları, ön kapıdan girdikleri adliyede savcılık katına çıkarıldı. Daha sonra Terörle Mücadele ekipleri, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiraller Engin Baykal ve Mehmet Kaya Varol, emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici, emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu'nu, sivil plakalı minibüsle Beşiktaş'taki adliyeye getirdi. Hakim ve savcıların kullandığı bölümden adliyeye alınan 6 kişi savcılık katına çıkarıldı.
KABUL ETMEDİ
2002 yılında Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğretim üyesi olduğu belirtilen Köylü'ye, Balyoz Güvenlik Harekatı Planı kapsamında hazırlandığı ileri sürülen Oraj Eylem Planı'yla ilgili sorular soruldu. Köylü, bu suçlamalardan hiçbirini kabul etmedi. Oraj Eylem Planı'nın altında dönemin Harp Akademileri Komutanı Aytaç Yalman'ın imzası olduğu kaydedildi.
Saat 14.30 sıralarında ise adliyeye Hyundai marka minibüsle Güney Deniz Saha eski Komutanı emekli Oramiral Lütfi Sancar, emekli Korgeneral Ayhan Taş ve emekli Tümamiral Özer Karabulut getirildi. Tümamiral Gürdeniz'in sorgusu devam ederken, soruşturmayı yürüten savcıların, 5-7 Mart 2003'te düzenlendiği öne sürülen seminere ilişkin sorular yönelttikleri belirtildi. Eldeki belgelerin yanı sıra seminerdeki ses kaydını da baz aldığı kaydedilen savcıların, "Seminere katıldınız mı, planla ilginiz var mı, irtibatınız ne" gibi sorular sordukları belirtildi. 1. Ordu Komutanlığı sorumluluğundaki Edirne ile Adapazarı arasında kalan sınır çerçevesinde Balyoz planlarıyla bağlantılı olabileceği düşünülen olayların da sorgulandığı vurgulandı.
Öte yandan seminere katılanlara numaralı davetiye gönderdiği belirlenen ve İzmir'de gözaltına alınan emekli Astsubay Arif D. gece sabaha kadar 5 saat aralıksız olarak sorgulandı. Polis Arif D.'ye, Balyoz metinlerinde yer alan bazı bölümleri okuyarak, "Bu metinden ne anlıyorsun?" diye sordu. Arif D. ise ifadesinde, "Ben gizli bir eylem planı ya da yapılanmayı bilmiyorum. İdari olarak biz gelen ve giden evraka numara veririz. Bu numaralarda böyle bir şey. İllegal bir çalışma içerisinde yer almadım" dedi. Polisin özellikle Balyoz Eylem Planı icra aşamasında terör örgütlerine sızıp büyük şehirlerde eylem yapmayı planladıkları öne sürülen kişilere yönelik sorular yönelttiği iddia edildi.
48 ASKER GÖZALTINDA
AK Parti hükümetini devirmeyi amaçlayan darbe zeminini hazırlamakla suçlanan dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile aralarında eski kuvvet komutanları Özden Örnek, İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da bulunduğu 4 muvazzaf, 17 emekli general ve amiral, 26 subay ve 1 astsubay 6 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınmıştı.
20 subay daha gözaltına alınacak
İstanbul Terörle Mücadele Polisi, Balyoz gözaltılarıyla ilgili ikinci dalga bir operasyon hazırlığında. Üst düzey emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, operasyonun ikinci dalgasında gözaltına alınacak 20 kişi arasında El Kaide'den DHKP-C'ye ve Devrimci Karargah örgütüne kadar birçok yasadışı örgütle bağlantılı oldukları belirlenen muvazzaf ve emekli subay bulunuyor. Emekli subaylar arasında ise general rütbesinde olanların da olduğu belirtiliyor. Gözaltına alınacak kişilerin 1'inci Ordu'ya havan mermisi atılmasından ABD Konsolosluğu'na yönelik yapılan silahlı saldırıya kadar bir çok eylemin organizatörlüğünü yaptıkları iddia ediliyor.
