MARMARA Denizi Eylem Planı çerçevesinde Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'nca oluşturulan Bilim ve Teknik Kurulu ile TÜBİTAK'ın ortaklığında düzenlenen Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Projeleri Sanal Konferansı'nda konuşan Bakan Murat Kurum, Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığındaki bilim insanlarının video konferanslarla deniz kirliliğinin azaltılması, müsilajı tetikleyen faktörlerin ortaya çıkarılması, müsilajın sosyoekonomik etkileri gibi birçok başlık altında oturumlar gerçekleştireceğini söyledi.
OSB'LER KİRLETMEYECEK
KURUM, "Şu an itibariyle Marmara Denizi Havzası'nda 7 ildeki 70 organize sanayi bölgesinden 44'ünün atık suları, doğrudan ya da dolaylı olarak Marmara Denizi'ne ulaşıyor. Marmara Denizi, endüstriyel tesislerden kaynaklanan ciddi bir kirlilik baskısı altındadır. Bölgenin atık sularının belediye kanalizasyonuna deşarj edilme ve münferit sanayi ile OSB'lerden çıkan endüstriyel nitelikli atık suların, belediye kanallarına bağlantı standartlarına bir kısıtlama getiriyoruz. Büyükşehir belediyeleri kanalizasyona deşarj yönetmeliklerini en kısa zamanda revize edecek ve böylece endüstriyel atık su kaynaklı kirlilik yükü azalacak" dedi.
İLERİ ARITMA TESİSLERİ
ÖTE yandan alıcı ortama deşarj eden organize sanayi bölgelerine ileri arıtma tesisi zorunluluğu getirdiklerini anımsatan Kurum, Marmara'daki 70 OSB'nin tamamında inceleme ve denetim yapıldığını, yürütülen çalışmalarla 13 OSB'ye ait 14 atık su arıtma tesisinde dönüşüm yapılması gerektiği tespitinde bulunduklarını, bu OSB'lerden 4'ü için yeni atık su arıtma tesisi yapılması, 2 OSB'nin atık su arıtma tesisinde kapasite artışına gidilmesi, 8'inin atık su arıtma tesisinde ise revizyon yapılması gerektiğini belirlediklerini ifade etti.