On bir ayın sultanı Ramazan ayı başladı. Maneviyat ve dayanışma ruhunun giderek arttığı bu mübarek ayda oruç tutan Müslümanlar orucu bozan ve bozmayan durumları merak ediyor. Bunlardan biri de 'dilaltı hapı kullanmak orucu bozar mı?' oluyor. İşte Diyanet verilerine göre merak edilen sorunun cevabı...
KALP HASTALARININ KULLANDIKLARI DİLALTI HAPI ORUCU BOZAR MI?
Bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan hap, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu hap ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).
ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.