Horlamanın çaresi kakule bitkisinde
Hem sosyal yaşamı hem de sağlığı olumsuz etkileyen horlamaya karşı doğal kürler fayda sağlıyor. Özellikle kakule bu soruna ilaç gibi geliyor.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 04 Şubat 2019
Horlama, uykuda nefes alıp verme sırasında çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak üst solunum yollarından çıkan sese verilen isimdir. Çoğu kişi sesin burundan geldiğini düşünür fakat asıl sesin oluştuğu bölge üst solunum yollarıdır. Etrafınızdaki insanların uykusunu alt üst etmenizden ziyade ciddi sağlık problemlerinin de habercisi olan horlamanın tedavisinin doğal yollarını Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl ile konuştuk.
KRONİK YORGUNLUK YAPIYOR
Horlamanın genellikle erkeklerde meydana geldiğini fakat kadınlarda da görüldüğünü söyleyen Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, "Dilin arka kısmı, yumuşak damak ve küçük dilin olduğu kısım ile genzin birleştiği bölge uykuda nefes alırken kendiliğinden daralır. Bunlar birbirinin üzerine geldiğinde nefes ile birlikte titreşir ve ortaya gürültülü bir ses çıkar. Horlama vücudun ihtiyacı olan nefesin yeterince alınamadığının göstergesidir. Horlama, düzenli uyunmuş olmasına rağmen gündüz uyku hali, kronik yorgunluk, sürekli baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir" dedi.
MUTLAKA CİDDİYE ALIN
Horlamanın ciddi problemlerin habercisi olabileceğine dikkat çeken Bingöl, "Horlama şikayetinden muzdarip kişiler mutlaka sağlık kontrollerini yaptırmalılar. İleride ciddi sorunlarla karşılaşmamak için horlamanın nedeninin öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ufak bir problem olarak kesinlikle görülmemeli" ifadelerini kullandı. Horlamanın ufak cerrahi operasyonlara neden olan sorunlarının olabileceğini belirten Bingöl, "Cerrahi tedavi ise horlamanın sebebine göre değişiklik gösterir. Duruma göre bademcik, geniz eti alınması, yumuşak damağın yukarıya asılması, küçük dilin küçültülmesi, burun kemik eğriliğinin düzeltilmesi, çenenin ve büyük dilin çeşitli yöntemlerle öne çekilmesi gibi tedaviler uygulanabilir. Bunların dışında ise horlamanızı geçirebilmenin çaresini doğada arayabilirsiniz" şeklinde konuştu.
KAKULE NEDİR?
Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabanî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur.
NERELERDE KULLANILIR?
Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır.
MAYALANMIŞ YOĞURTLA
Horlamaya karşı en etkin doğal çözümün kakule bitkisinden yapılan kür olduğunu ifade eden Şifalı Bitkiler Uzmanı Ahmet Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü: Kakule bitkisinin 200 gramı dövülerek her gece yatmadan önce bir kase evde mayalanmış yoğurda 1 tatlı kaşığı karıştırılıp yenirse tüm burun kanalları açılmış olur. 1 ay kullanımda yüzde 80 çözüm sağlanacaktır. Kakule oldukça etkili bir anti depresandır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik durumlarla savaşır. Kakule astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır.
HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - Mert ALPDÜNDAR