HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - Mert ALPDÜNDAR
Kalp krizi, kalbe kan akışı aniden engellendiğinde oluşabilir. Ciddi bir tıbbi acil durum olarak kabul edilir ve yaşamı tehdit edici sonuçlar doğurabilir. Peki, bundan korunmanın bir yolu olabilir mi? Evet, beslenmenizde bazı yiyeceklere yer vermeyerek kalp krizinden korunmanız mümkün!
KOLESTEROL BİRİKİNTİSİ
Kalp krizlerine genellikle koroner kalp hastalığı neden olur. Koroner arterleri tıkayan madde, kolesterol birikintileridir. Kolesterol, normal bedensel işlev için hayati öneme sahiptir ancak çok fazla olması da zararlıdır. Sağlıksız bir yemek, karaciğerde yapılan ve parçalanan yüksek kolesterole yol açabilir.
"Çok fazla doymuş yağ içeren yiyecekler yemek, karaciğerin kolesterolü kullanma şeklini değiştirir. Beslenme düzeninizde bunları azaltmaya çalışmalısınız" diyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı: ■ Beyaz çikolata, şekerleme, kek, puding ve bisküvi ■ Hamur işleri, börek, poğaça ■ Sosis, hamburger, pastırma ve kebap gibi yağlı etler ■ Margarin, palm yağı ■ Hindistan cevizi, Hindistan cevizi kreması, hurma yağı ■ Krema, süt, yoğurt, krem peynir gibi tam yağlı süt ürünlerini yememek gerekiyor.
BEYAZI TERCİH ETMEYİN
Çikolatadan vazgeçemem diyorsanız beyaz çikolata yerine bitter çikolata yiyin. Kalp sağlığına iyi gelen öteki besinler ise şöyle:
Balık: Somon, uskumru, mezgit ve diğer yağlı balıklar, aritmi ve damar sertliği riskini azaltıyor. Haftada 2-3 kez balık tüketmekte fayda var.
Yulaf ezmesi: Lif açısından zengin olan bu besin, kolesterol seviyesini düşürür ve sindirimi kolaylaştırır. En sağlıklı olan yulaf ezmesinin en az işlem görmüş olanı olduğunu unutmayalım.
Yaban mersini ve çilek: Kan basıncını düşürür ve kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur.
Nar: İyi bir antioksidandır. Kan basıncını düşürür, hemoglobin seviyesini arttırır.
Bitter çikolata: Kakao oranı minimum %60-70 olan bitter çikolata, kan basıncını normale döndürür, iltihap ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
DOYMUŞ YAĞLARI DİKKATLİ TÜKETİN
Yeni Asır'a konuşan Prof. Dr. Barış Çaynak, "Birçok gıdanın üzerinde doymuş ve doymamış yağların bir listesi vardır. Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri kesmeye, daha fazla doymamış yağ içeren yiyeceklerle değiştirmeye çalışın. Enerjimizin üçte biri, bir kadın için günde yaklaşık 70 gram ve bir erkek için günde 90 gram yağdan gelmelidir. Ancak doymuş yağların bunun üçte birinden fazlasını içermemesi önerilir" dedi.
Sızma zeytinyağı: Günde sadece birkaç kaşık zeytinyağı, kötü kolesterol seviyesini ve şekeri düşürür.
Sarımsak: Damarları genişletir, kan basıncını düşürür, damar sertliğinin oluşmasını önler.
Yeşil çay: Günde bir fincan yeşil çay içmek, kolesterol oluşumunu engeller. Ayrıca yeşil çay, metabolizmayı arttırır ve aşırı kilo alımını önler.
Tarçın: Kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı savaşır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur.
Brokoli ve ıspanak: Bu sebzelerin içeriğinde birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Kalbi aktive edip, kan basıncını dengeler. Ayrıca lif açısından çok zengindirler.
Avokado: Kolesterol seviyesini azaltır ve atıkların temizlenmesini sağlar, kullanılabilir yağlar açısından da çok zengindir.
Elma ve armut: Kalbinizin sağlıklı kalmasında yardımcı olur. Kan dolaşımını normale döndürür, kolay erişilebilen sağlıklı gıdaların başında gelir.