HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
Hastalıkların oluşmasının en büyük nedenlerinin başında, beslenme alışkanlıklarımız gelmektedir. Özellikle fazlaca tüketilen hayvansal gıdalar daha sonraki süreçlerde kolesterol, kalp hastalığı, hatta kansere kadar giden problemlere neden olmaktadır. Bugün Prof. Dr. Osman Erk ile hayvansal protein yerine, bitkisel proteini tercih etmemizin nedenlerini ve hangi bitkilerin protein zengini olduğunu konuştuk.
YAĞ ORANI ÇOK YÜKSEK
Hayvansal gıdalarda kolesterol, doymuş yağ, araşidonik asit gibi yapısal bileşikler, kanserojen maddelerin yoğun olarak bulunabileceğini söyleyen Erk, "Hayvansal ürünlerdeki lif, fitokimyasal madde, antioksidan madde, vitamin ve mineral yoğunluğu düşüktür. Hayvansal ürünlerde gözle görülen veya görülmeyen yağ oranı yüksek olduğu için, kalori miktarı da oldukça yüksektir. Protein ve aynı zamanda yağdan zengin olan hayvansal yiyeceklerin fazla tüketilmesinin, kanser ve koroner kalp hastalıkları ile doğrudan ilişkili olduğu gösterilmiştir. Hayvansal gıdaların tersine olarak, bitkisel gıdalarla beslenmenin bu hastalıklara karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Bitkisel gıdalar lif, antioksidan, fitobesin, folat, E vitamini açısından zengin; doymuş yağ, kolesterol ve araşidonik asit, IGF-1 gibi hastalık yaptığı bilinen bileşiklerden fakirdir" diye konuştu.
KIRMIZI ET YERİNE...
Yeni Asır'a konuşan Prof. Dr. Osman Erk, "Kırmızı ete alternatif olarak yiyebileceğiniz, protein açısından çok zengin ve çok da sağlıklı iki besin var... Sakız kabağı proteini ve buğday ruşeymi... Sakız kabağı proteini, spor yapanlar, kaslarını geliştirmek ve daha enerjik, daha güçlü olmak isteyenler için mükemmel bir besin takviyesidir. Yüzde yüz doğal ve tam saflıktaki sakız kabağı proteininin 100 gramında 54,1 gram protein bulunur. Bu da yaklaşık 300 gram etteki ve 15 pişmiş yumurta beyazındaki kadar proteine bedeldir. Sakız kabağı proteini, yüksek protein ve yüksek miktardaki liflerin yanı sıra çinko, demir, mangan, magnezyum, fosfor, selenyum, potasyum ve A, B1, B5, B6 vitaminleri içerir. Son yıllarda Amerika'da, yüzde 90 bitkisel, yüzde 10 hayvansal protein kullanılması tavsiye edilmektedir" dedi.
İŞTE LEZZETLİ BİR TARİF
Sakız kabağı proteini; omlete veya sevdiğimiz bir yiyecek, içeceğe katılabilir. Çorbaya, salataya, zeytinyağlı yemeklere, pilava, ayrana, yoğurda veya meyve suyuna iyice karıştırarak kolayca tüketebilirsiniz.
DOĞADAKİ ALTIN SIR
Ruşeym, buğdayın özü, embriyosu yani en değerli kısmıdır. 1 ton buğdayın embriyosundan 20 ton ruşeym çıkıyor... Ondan da 1,5 kilo kadar buğday özü çıkıyor. Dünyada 'wheat germ' olarak bilinen ruşeym, vücut için gerekli besin ögelerinin bir çoğunu yüksek miktarlarda içeren, tüketimi oldukça yaygın çok değerli bir besin maddesidir. Doğanın altın sırrı da denilen ruşeym, içerdiği yüksek lif değeri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, mineral ve vitaminleri ile vücudun zinde ve formda kalmasına, yüksek protein ile de kasların güçlenmesine ve dayanıklılığın artmasına katkıda bulunmaktadır.
ENERJİK OLMAK İÇİN...
Buğday ruşeymi, protein, aminoasitler esansiyel yağ asitleri, seramidler (sfingolipidler), mineraller (manganez ve çinko dahil), folik asit (B9), ve bir dizi B vitamini (B1, B2, B3, B5, B6 ve B7) içeren değerli ve lezzetli bir besin maddesidir. İçerdiği arjinin maddesi özellikle sporcuların enerjilerini arttırıyor, yağların erimesine katkı sağlıyor.
ÇOCUK SAHİBİ OLMA ŞANSINI ARTIRIYOR
Buğday ruşeyminin faydaları şöyle: ● Vücudun bağışıklık sistemini arttırıyor. ● Çocuklarda fizyolojik gelişmeyi destekliyor. ● Yorgunluğu önlüyor. ● Kolesterol düzeyini düşürüyor. ● İçinde bulunan oktasanol maddesinin adale içi glikojen depolarını koruyup oksijen kullanım kapasitesini yükselterek enerjiyi arttırıyor. ● Kasları güçlendiriyor. Vücudun gelişmesini sağlıyor. ● Yağlanmayı engelleyip fazla yağların yanmasına yardımcı oluyor. ● Bağırsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasına katkı yapıyor. ● Cinsel gücü arttırmasının yanı sıra, sperm sayısını da çoğaltıyor. Böylelikle, çocuk sahibi olma şansını arttırıyor. ● Kozmetik olarak da kullanıldığında yüzdeki, vücuttaki lekelerini ve kırışıklıkları yok etmeye yardımcı oluyor.
NASIL TÜKETİLİR
Yağı alınmış ruşeym, meyve suyu, süt, yoğurta karıştırılarak içildiği gibi, salatalara veya çorba içine konulabilir. Yağı alınmış ruşeymin içinde bulunan bu yüksek protein sayesinde kaslar daha da güçlenip hacmi ve dayanıklılığı artmaktadır. Zengin mineral ve vitaminleri sayesinde de vücudun formda kalmasının yanı sıra içerdiği liflerle de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.