KADINLARDA daha fazla karşılaşılan idrar kaçırma probleminin yaşamı olumsuz etkilediğini belirten Özel Alfa Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eralp, "Bu durum hayati tehlike yaratmasa da idrar kaçırmayla birlikte kişisel hijyen, psikolojik bütünlük, günlük aktiviteler ve cinsel yaşam olumsuz yönde etkilenir" dedi.
MESANE EĞİTİMİ
TEDAVİDE davranışsal, ilaç tedavisi ve cerrahi olmak üzere 3 yöntemin uygulandığını belirten Op. Dr. Eralp şöyle anlattı:
DAVRANIŞSAL tedavi: Obez kişilerin kilo vermesi ve geceleri sıvı alımının kısıtlanması gibi değişiklikler önerilir. Mesane eğitimi olarak adlandırılan davranışsal tedavi yönteminde kişinin belirli aralıklarda idrar yapması ve reflekslerinin kontrolünün sağlanması amaçlanır. İlaç tedavisi: Mesane kapasitesini arttırıcı yönde ilaçlar kullanılır. Stres tipi idrar kaçırmada ise antideprasanlar tercih edilir.
CERRAHİ uygulamalar: Askı ameliyatları uygulanan cerrahi girişimlerin başında gelir. Amaç, stres esnasında idrarın kaçmasını engelleyecek ancak herhangi bir tıkanıklığa yol açmayacak şekilde mesane boynu ve mesaneyi vücut dışına bağlayan idrar yolu üretranın desteklenmesidir. Botox uygulaması da cerrahi uygulamalar içerisinde yer alır. Mesanenin aşırı aktif olduğu durumlarda kas aktivitesini durdurarak fayda sağlar.
ENFEKSIYON GÖRÜLEBILIR
"Yaş, hamilelik, doğumlar, obezite, kabızlık idrar kaçırma açısından risk faktörleri arasındadır" diyen Op. Dr. Eralp, "Genital bölgeyi örten derinin ıslak olması, kızarıklık ve döküntülere yol açar. Aynı zamanda bakterilerin üremesi kolaylaşacağı için tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları görülebilir. İdrar kaçırma ile birlikte sorunların ortaya çıkması yaşam kalitesini olumsuz etkiler" dedi.