Aralık ayına girdiğimiz bu günlerde havalar soğudu ve İzmir'in meşhur yağmurları kendini göstermeye başladı. Kış aylarına geçiş dönemlerinde serinleyen havalar ile hastalıklardan korunabilmek için gündeme tekrar güçlü bağışıklık sisteminin önemi geldi. Yeni yılda daha güçlü bir bağışıklık için yılın son ayında siz de sağlıklı ad��mlar atmaya ve yeni hedefler belirlemeye hazır mısınız? Yeterli ve kaliteli uyku, düzenli fiziksel aktivite ve stressiz hayat gibi sağlıklı yaşam tarzı faktörleriyle birleştirilmiş çeşitli vitamin ve minerallerden zengin dengeli bir diyet, vücudu hastalıklarla savaşmak için kış aylarına en etkili şekilde hazırlar.
SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
Özellikle gecelerin uzaması ile akşam saatlerinde atıştırma isteği de artış gösterir. Oysa sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek hem bağışıklığımız için hem de sağlığımız için oldukça önemlidir. Böyle durumlarda şekersiz bitki çayları, kefir, posa alımını sağlayan taze veya kuru meyveler, selenyum, E vitamini ve çinko içeren çiğ badem veya kabak çekirdeği gibi kuruyemişler tercih edilebilir. Ancak porsiyon kontrolüne her zaman dikkat! Sarımsak, bağışıklık sisteminin etkinliğini artırdığı düşünülen kükürt içeren bileşiklerden zengindir. Alisin bileşiklerinden kaynaklanan ve dirençli organizmalara karşı etkili "doğal antibiyotik" olarak bilinir. Zengin besin içeriği ve karakteristik sülfür bileşenleri olan sarımsağın tüketimini artırmak için yemeklerinize ekleyip pişmiş haliyle tüketebilirsiniz. Propolis özellikle Covid döneminde bağışıklık için kullanımı sık gündeme gelmiştir.
ZENCEFİL VE ZERDEÇAL
Bakteri ve virüsleri ortadan kaldırarak hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcıdır. Yararlı bakteriler ile bağırsaklarda vitamin emilimini arttırarak bağışıklığı destekleyen dost bakterilerdir. Probiyotikleri beslenme alışkanlıklarınıza dahil edin. Hafif bir öksürük başlangıcında ya da boğaz ağrısında ilk akla gelen kurtarıcılardan olan zencefil enfeksiyonlara karşı tam bir kalkan görevi görür. Altın baharat olarak anılan zerdeçalın ise en aktif ve faydalı olan bileşeni kurkumin bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Çorbalara, yemeklere ya da yoğurda zerdeçal ekleyerek hem bağışıklığınızı güçlendirip hem de yemeklerinize renk ve aroma verebilirsiniz.
SERİN HAVALARDA UNUTULAN SU
■ Soğuk havalarda atladığımız en önemli konulardan biri de yeterli su tüketimidir. Özellikle kış aylarında su içmeyi daha fazla ihmal ederiz. Su vücuttan toksinlerin atımına yardımcıdır. Bu yüzden günde en az 2-2.5 litre su içmeyi atlamayın. Yeterli su tüketiminin yanında kuşburnu, ıhlamur, tarçın ve karanfilli bitki çayları da tüketilebilir. Özellikle kuşburnu yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı destekler. Tarçın ise tatlı isteğinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
VİTAMİN VE MİNERAL ALIMI
Bağışıklık denince hepimizin aklına C vitamini gelir. Bağışıklığın güçlendirilmesinde güçlü bir antioksidan vitamindir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Temel kaynağı güneş olan D vitamini düzeylerinde azalma vücudumuzda alarm verebilir. Somon, yumurta, mantar gibi D vitamini içeren besinleri kış aylarında sofranızda yer verin ve D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirin. Kırmızı et, kabak çekirdeği gibi besinlerde bulunan çinko, bağışıklık sistemi üzerinde en etkili temel taşlardan biridir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİ
Omega-3 yağ asitleri bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir kahramandır. İnflamasyonu azaltarak vücudun bağışıklık tepkisini arttırır. Bu sebeple balık, keten tohumu, ceviz gibi omega-3 yağ asitlerini beslenmenize mutlaka eklemelisiniz.