Katarakt nedeniyle görmesi bozulan ya da uzak ve yakın ayrı ayrı gözlük kullanan hastalarda, akıllı mercek ile görme kusurları yok ediliyor. Ekol Hastanesi Göz Kliniği'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esat Çınar, akıllı merceklerle ilgili olarak merak edilen soruları yanıtladı:
● Akıllı mercek ameliyatı kimlere önerilebilir? Katarakt nedeniyle görmesi bozulan hastalarda yapılacak ameliyat ile göz içine yapay bir mercek koymak ameliyatın doğal bir parçasıdır. Hasta katarakt ameliyatı olacak ise isteği doğrultusunda hastayı tüm mesafelerde gözlükten kurtarma amaçlı akıllı mercek denilen mercek yerleştirilebilir. Akıllı merceğin en uygun hasta grubunu kataraktı bulunan ve ameliyat olması gereken hasta grubu oluşturur. Bir diğer ideal hasta grubu yakında ve uzakta ayrı ayrı gözlük kullanan ve kataraktı olmayan hastalardır. İki farklı gözlüğü taşımak zorunda kalmak hastalar açısından sıkıntılı bir durumdur. Bu hastalar akıllı mercek veya lens için ideal hastalardır.
Uzakta gözlük kullanmayan ama yakında da gözlük kullanmak istemeyen hastalar yine akıllı mercek önerebileceğimiz kataraktı olmayan hasta grubuna girer. Ayrıca nadiren gözlük numarası lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek olan hastalarda durumları uygun ise akıllı mercek ameliyatı önerilebilen bir diğer hasta grubudur. ● Mercek ameliyatı kimlere önerilmez? Akıllı mercek ameliyatından maksimum yararlanabilmek için kornea ve retina tabakalarında herhangi bir hastalığın bulunmaması gerekir. Hastamız şeker hastası ve retinasında şekere ait kanamalar var ise akıllı mercek ameliyatı için uygun aday değildir. Korneasında eski bir yaralanmaya ait iz bulunan ve görmeyi bozan bir durum söz konusu ise, göz tansiyonu yüksek ise akıllı mercek ameliyatı iyi bir seçenek olmayabilir. Göz yapısı lazer cerrahisine uygun olan 40 yaş altı gençlerde de akıllı mercek uygun bir seçenek değildir. ● Ameliyat nasıl yapılır? Akıllı mercek ameliyatı klasik katarakt cerrahisinden farklı değildir. Dikiş kullanılmaz ve kanama olan bir ameliyat değildir. Damla ile göz uyuşturularak yapılır. Ameliyat anında veya sonrasında ağrı olmaz. Ameliyat sonrasında gözün kapatılması gerekmez, genellikle bir kaç saat koruma amaçlı plastik şeffaf bir koruyucu takılabilir.
LAZER İLE YAPILABİLİR Mİ?
AKILLI mercek ve katarakt ameliyatında son yıllarda önemli bir gelişme de lazerin kullanımı. Kornea dediğimiz gözün şeffaf en ön tabakasının kesilmesi, göz merceğinin doğal ön zarının kesilmesi, açılması ve kataraktın parçalara ayrılması aşamalarında eskiden olmayan yeni kullanıma giren lazeri kullanmaktayız. Lazer kullanımı cerrahiyi daha güvenilir, emniyetli yapmakla beraber aynı zamanda ameliyat süresini kısaltmış olur. Ayrıca hastanın astigmatı var ise akıllı mercek ile beraber astigmatın da düzeltilmesi mümkün.
HEKİM TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİ
AKILLI mercek ameliyatında her meslekte olduğu gibi tecrübe ve deneyim son derece önemli. Ameliyat öncesi tetkiklerin doğru yorumlanması da mesleki tecrübe ile doğrudan ilişkilidir. Mutlu bir hasta için ameliyat öncesi iyi bir değerlendirme yapmak, ameliyatta cerrahi tecrübe ve yetenek, ameliyat sonrasında iyi bir takip başarının anahtarıdır.