Bel çevresi yağlanmasını hafife almayın!
Görsel sorunların aksine sağlık açısından risk yaratan bel çevresi yağları, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres gibi birçok etmenden kaynaklanmaktadır. Bütün bunlar hem kalp sağlığı açısından risk oluşturabilir hem de insülin direnci, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yol açabilir ancak hareket düzeyini arttırarak, düzenli ve yeterli beslenerek bel yağlanmasını bertaraf edebilmek mümkün.
- Sağlık
- İHA
- Giriş Tarihi: 30 Haziran 2022 09:13
Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, bel çevresi yağlanmasına dikkat çekerek, yağlı bel çevresini doğru beslenme programı ve düzenli egzersiz ile normal aralığa getirmenin mümkün olduğunu söyledi.Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, göbek bölgesi yağlanmasının birçok bireyin problemi olduğunu belirterek, "Bel çevresi görsel sorundan ziyade sağlık riski için önem arz eder. Bel çevresinin yüksek olduğu obezite tipi abdominal obezitedir. Günümüzde sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres gibi birçok etmen kalp sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Kalp-damar sağlığını olumsuz etkileyen diğer bir risk faktörü ise abdominal obezite yani yüksek bel çevresidir. Ayrıca yüksek bel çevresi insülin direnci, diyabet, hipertansiyon gibi daha birçok kronik hastalığın öncüsü olabilmekte" dedi.
BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜM NOKTASI TESPİTİ
Bel çevresi ölçüm noktası tespiti hakkında bilgi veren Diyetisyen Torun, "Göğüs kafesinin altında ve kalça kemiğinin üzerinde bulunan orta noktadan bel ölçüsü alınmalıdır. Bu nokta genellikle göbek deliğinden birkaç cm yukarıdadır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kadınlarda bel çevresinin 88 cm ve üzeri, erkeklerde 102 cm ve üzerinde olması abdominal obezite varlığını gösterir" diye konuştu.
BEL ÇEVRESİ YÜKSEK OLANLARA TAVSİYELER
Uzman Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, bel çevresi yüksek olanlara şu tavsiyelerde bulundu: "Bel çevrenizin ölçüsü yüksek ise paniklemeyin; yağlı bel çevresini doğru beslenme programı ve düzenli egzersiz ile normal aralığa getirmek mümkündür. Daha sağlıklı bir bel çevresi için yapabilecekleriniz; beslenmenizin lif içeriğini artırın, şekerli yiyecek ve içecek tüketimini en aza indirin, yeterli miktarda protein alın, trans yağlardan uzak durun, alkol tüketimini azaltın, hareketinizi artırın, düzenli ve yeterli uyuyun."