Zeytinyağı, özellikle Akdeniz tipi beslenme ile birlikte tüm dünyada en sağlıklı yağ seçeneklerinden biri olarak kabul edilir. Fakat zeytinyağı, kullanım oranına bağlı olarak faydalıdır. Yoğun kullanımda istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Örneğin; fazla tüketildiğinde safra kesesinde taşa, kilo alımına ve cilt rahatsızlıklarında kullanıldığında tahrişe neden olabilir.
ZARARLARI
-Yüksek ısıda kolay yanar. Kızartma yapmadan önce yandığını fark ederseniz kesinlikle kullanmayın.
-Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
-Aşırı tüketimi safra kesesinde taş oluşumuna ya da tıkanmaya neden olabilir.
FAYDALARI
-Metabolizmayı hızlandırır
-İltihabı önler ve azaltır
-İnme (felç) riskini azaltabilir
-Alzheimer hastalığından koruyabilir
-Tip 2 diyabet riskini azaltabilir
-Kalp dostudur
-Kötü kolesterolü düşürür
-Sindirim sistemini iyileştirir
-Kansere yakalanma riskini azaltır
-Bağırsak sağlığını destekler
-Hücre duvarını güçlendirir
-Karaciğeri temizler
-Kemikleri güçlendirir
-Cilt sağlığını korur
-Yaşlanma etkilerini geciktirir
-Safrada taş oluşumunu engeller
ZEYTİNYAĞI İÇMEK FAYDALI MI?
Zeytinyağı, tekli doymamış yağlar bakımından zengin bir besindir. Ayrıca bol miktarda antioksidan, polifenoller ve oleik asit içerir. Tüm bu bileşenler zeytinyağını sağlıklı bir yağ yapmaktadır. Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.