Günlük 5 gramdan fazla tuz kalbin ritmini bozar

Hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalarının kullandığı diyet tuzlar, kalpte ritim bozukluğu ve ölümlere yol açabiliyor. Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, “Ülkemizde tuz tüketimi kişi başı günlük ortalama 15 gram. Bu miktarın 5 grama çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Tuz kullanımının sağlığa olan zararı her fırsatta dile getirilse de, hipertansiyonu, kalp ve böbrek rahatsızlığı olan hastalar için tuzun çok daha zararlı olduğu ifade ediliyor. Özellikle bu tip hastalığa sahip olan kişilerin bilinçsiz bir şekilde diyet tuz kullandığını dile getiren Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, "Diyet tuzun içerisindeki sodyum klorür yüzde 30 oranında azaltılmıştır; ancak potasyum klorür içeriği ve hiperkalemi görülme durumu çok yüksektir" dedi.
BÖBREKLERE DE ZARAR VERİYOR
Hiperkaleminin kalpte ritm bozukluğuna ve ölümlere yol açabildiği uyarısında bulunan Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan Yıldız, "Bu kişilerin hekimlerine danışmadan diyet tuz kullanmaması gerekir" ifadelerini kullandı. Ülkemizde tuz tüketiminin kişi başı günlük 15 gram olduğunu, bu miktarın 5-6 grama çekilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, "Tuz; hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyon tanısı alan hastalarda uygun tedavi başlanırsa kan basıncı düşürülebilir, kalp ve dolaşım sistemindeki hastalık riski azaltılabilir" diye konuştu.
SODYUM KLORÜRÜ AZ POTASYUM KLORÜRÜ FAZLA
Diyet tuz olarak isimlendirilen tuzların sodyum klorür içeriğinin düşük olduğunu söyleyen Dr. Yıldız, "Ancak potasyum klorür içeriği çok yüksektir. Bu tuzu kullanan hastalarda hiperkalemi (kanda potasyum düzeyinin yüksek olması) görülme durumu önemli oranda artmıştır. Hiperkalemi kalpte ritm bozukluğu ve ölümlere yol açabilir. Diyet tuz kullanımı her hasta için güvenli ve sakıncasız olmayabilir. Hastalar kendilerini izleyen ve tıbbi tedavilerini düzenleyen hekimlerin bilgisi ve onayı olmadan diyet tuz kullanmamalıdırlar" dedi.
KAYA, DENİZ VE HİMALAYA TUZU OLMASI FARK ETMİYOR
Piyasada şimdilerde oldukça fazla rağbet gören kaya tuzu, himalaya tuzu ya da deniz tuzu gibi tuzların farklı şekillerde poşetlerle kullanıma sunulduğunu dile getiren Uzm. Dr. Serkan Yıldız, "Bu tuzların da kullanımı doğru değil. Hepsi sodyum klorür içeriyor. Bizim vücudumuzun ihtiyacı günlük sadece 5-6 gram. Sizin bu tamamen tuzsuz dediğiniz yiyeceklerin içerisinde bile tuz var" dedi.

EKMEKTE 1,5 GRAM TUZ BULUNUYOR
Mühim olanın sodyum içeriği en düşük tuzların tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Serkan Yıldız, "Bu tuzlarla yolumuza devam etmeliyiz. Örneğin; günlük tuz tüketimimizin 3'te 1'ini ekmekten alıyoruz. 100 gram ekmekte 1,5 gram tuz var. Bir ekmeğin 250- 300 gram olduğunu düşünecek olursak, ülkemizde günde bir ekmek tüketen insanlar var" ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.