KULAK Burun Boğaz ve Baş- Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini belirtti. Doç. Dr. Demirhan, "Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz" dedi.
ERKEN TEDAVİ BAŞARISI
SES teli felcinin, genellikle guatr nedeniyle yapılan tiroid bezi ya da boyun fıtığı ameliyatlarına bağlı olarak gelişse de, kalp, akciğer, kafa tabanı ameliyatları sonrasında da görülebildiğini belirten Doç. Dr. Demirhan, "Bu hastalıkta ses güçsüz ve nefeslidir. Konuşma sırasında genellikle nefes darlığına da yol açar. Ses teli felcinin şiddeti fazla ise sıvı gıdaları yutma sırasında öksürük krizlerine de yol açabilir" dedi.
Ses teli felcine bağlı gelişen ses kısıklığının tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, "Hastalığın tedavisinde, ses terapisi, ses teli dolgusu ve ses teli implantı olmak üzere 3 farklı tedaviden yararlanılmaktadır. Ses terapisi, felç geliştikten sonraki erken dönemde etkilidir ve ses teli kaslarının güçlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlayacak bazı egzersizlerden oluşmaktadır. Ses teli implantı ameliyatı için ise felç geliştikten sonra genellikle 6-9 ay beklemek gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir şekilde sesine kavuşmak isteyen hastalarda ise ses teli dolgusu tercih edilmektedir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı sonuçlar alınmaktadır" dedi.