Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas son yıllarda kullanımı giderek artan dolgu uygulamalarının buruna da uygulanabileceğini belirterek burun dolgusu hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Son zamanlarda, sıklıkla bahsi geçen estetik uygulamalarından birin de ameliyat olmadan burun estetiği uygulamaları olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, bu konuda hastaların aklına takılan bazı soruları Gerçekten böyle bir uygulama var mı? İşe yarar bir yöntem mi? Herkese uygulanır mı? Uygulama sırasında her hangi bir ağrı ya da sızı olur mu? Anestezi gerekir mi? Yapılan uygulamanın etkisi kalıcı mıdır? Etkisi ne kadar sürer? Yan etkisi ya da herhangi bir zararı var mı? şeklinde sıralayıp bunları yanıtladı.
Cerrahi yapmadan burnumuza şekil vermenin en etkili yolu buruna yapılan dolgu uygulamaları olduğunu söyleyen Cem Karas, "İple, askı ile, kremle, yada buna benzer burun cildine ve dış kısmına yapılan uygulamalarla buruna şekil verebilmek pek olası değildir. Bu yüzden cerrahi dışı burun estetik uygulamaları dendiğinde yoğunlaşılması gereken konu dolgu uygulamalarıdır. Burun dolgusu olarak kullanılan ürünler, hyalüronik asit içeren, insan vücuduna zarar vermeyen, ürünün üretilme şekli ve yapısına göre yoğunluğu değişkenlik gösterip vücutta kalış süresi farklılık gösteren, insan vücuduna zarar vermeyen materyallerdir" dedi.
KULLANIM ALANI GENİŞ
Op. Dr. Cem Karas şöyle devam etti: Değişik yoğunluktaki, hyalüronik asit içeren ve ülkemizde 100 den fazla marka çeşitliliği gösteren bu ürünler, daha çok yüzümüz olmak üzere vücudumuzda ki bir çok alana şekil vermek amacıyla kullanılır. Burun içinde benzer dolgu maddelerini kullanarak şekil vermek mümkün olabilir tabi ki. Burada en önemli faktör, doğru hasta seçimi ve doğru ürün seçimidir. Burun da kullanılan dolgu materyelleri biraz daha yoğun ve kalıcılık süresi biraz daha uzun olan ürünlerden tercih edilmelidir. Burun dolgu uygulaması ile burundaki hafif çöküntüleri gidermek, biraz olsun burun ucunu kaldırmak, hafif kemerleri kamufle etmek mümkün olabilir. Ama bu saydıklarım her hasta için mümkün olmayabilir. Mutlaka hekim ve hastanın olabilecekler şekil değişikleri konusunda hemfikir olmaları gerekir. Uygun vakalarda sonuç çok tatminkar olabileceği gibi, bazen de gereksiz uygulamalarla daha kaba görünümlü bir burun karşımıza çıkabilir.
UYGULAMA ŞEKLİ
Uygulama lokal anestezi ile yapılır, genel anestezi ihtiyacı yoktur. Ağrılı sızılı bir işlem değildir, yapıldıktan sonra nekahat dönemi gerektirmez. Uygulama sonrası bazen ufak renk değişiklikleri ya da hafif şişlik ve geçici birkaç gün süren ödeme bağlı his kaybı olabilir. Burun dolgusu uygulaması, diğer tüm tıbbi uygulamalarda olduğu gibi tıbbi eğitim gerektiren, hekim tarafından uygulanması gereken bir yöntemdir. Burun dolgusu ile ciltte birtakım geçici ya da kalıcı komplikasyonlar olabileceği gibi körlük gibi ciddi komplikasyonlar da görülebilir. Bu yüzden uygulaması tıp doktoru dahi olsanız ayrı bir eğitim gerektiren, özenle yapılması gereken bir uygulamadır. Yapılan işlemin etki süresi de, uygulama yeri ve kullanılan ürünün kalitesine göre , 4-5 ay ile 2 seneye kadar devam edebilir.